Enligt den senaste branschstatistiken från Sveriges Ingenjörer ligger lönerna inom den svenska basindustrin under genomsnittet, medan ingenjörslönerna är högst inom bank-, finans- och försäkringsbranschen. För att locka nödvändig kompetens krävs högre löner, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
– Valet av bransch påverkar ingenjörers lönenivåer avsevärt. Bank-, finans- och försäkringsbranschen toppar lönenivåerna och ligger cirka 30 procent över de lägsta lönenivåerna som finns inom vattenförsörjning, avloppsrening och avfallshantering. Detta framgår när hänsyn tas till utbildningsnivå, ålder, befattning och övertidsersättning, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.
Lönerna inom fastighetssektorn och byggbranschen har försämrats jämfört med förra året, vilket är en förväntad utveckling på grund av de höga räntorna som påverkat lönsamheten. Branschanalysen visar också att lönenivåerna inom skogs- och stålindustrin ligger över 20 procent under lönerna inom finansbranschen.
– Tillverkningsindustrin ligger lönemässigt i det lägre spannet, särskilt inom skogs- och stålindustrin, säger Ulrika Lindstrand. Den svenska basindustrin står inför en omfattande klimatomställning och en åldersmässig generationsväxling. Om inte lönerna förbättras kan det bli svårt att attrahera den kompetens som behövs.
Löneenkäten från Sveriges Ingenjörer för 2023 visar att lönenivåerna är högst i storstadsregionerna, särskilt i Stockholm, där konkurrensen om ingenjörer är stor och arbetsgivare pressas att erbjuda högre löner. De högsta individuella löneökningarna finns bland dem som bytt jobb.
Statistiken i rapporten baseras på Sveriges Ingenjörers lönestatistik för 2023 och bygger på svar från 78 700 yrkesverksamma medlemmar inom den privata sektorn. Rapporten redovisar relativa lönelägen, där hänsyn tas till skillnader i utbildningsnivå, ålder, befattning och övertidsersättning