Digital utveckling och moderna tekniska lösningar är avgörande för tillverkare idag, men rätt cybersäkerhetslöningar måste implementeras
Utbud och efterfrågan förändras ständigt, vilket sker extra snabbt i en tid där det inte är ovanligt att varor levereras samma dag som de har beställts. Pandemin har starkt bidragit till att påskynda e-handelsutvecklingen – tillverkare och leverantörer tvingades agera snabbt, logistiken omorganiserades och lagerlokaler flyttade närmare kunderna.
Detta betyder däremot inte att möjligheterna till optimering är slut. Ur ett tekniskt perspektiv har 5G och andra digitala teknologier potentialen att hjälpa tillverkare att ytterligare effektivisera och skapa smarta produktionsprocesser.
Att hålla igång en produktion beror till stor del på förmågan att snabbt upptäcka avvikelser. Multi-access edge computing (MEC)- och 5G-lösningar i kombination med AI och AR kan förse tillverkare med eftertraktad, heltäckande insyn och logistikhantering i realtid.
Förbättrad insyn betyder färre driftstopp och ökad transparens över hela försörjningskedjan, vilket ger smidigare spårning av defekta varor tillbaka till dess ursprung, samt möjligheten att undersöka den förmodade felkällan.
Dessutom möjliggör MEC och 5G en snabbare processhantering och därmed en lägre latens, så att data kan samlas in snabbare och underbyggda beslut kan fattas. Samtidigt blir det möjligt att proaktivt övervaka produktionsutrustning, minska underhållsproblemen och antalet oplanerade driftstopp.
Digitala tvillingar
Även om fördelarna med transparens genom både produktions- och leveranskedjor är uppenbara, är det svårt att utnyttja och hantera datan i realtid. Det är här de så kallade digitala tvillingarna kommer in i bilden.
Digitala tvillingar hjälper till att minska kostnader, tiden och arbetet som uppstår i samband med att isolera problem längs produktionslinjer.
Denna fördel förstärks när den kombineras med AR och VR. AR kan skapa en digital vy av en fysisk maskin, vilket ger tekniker en insikt de annars inte skulle ha. Tekniker kan också använda VR för att köra simuleringar av potentiella problem som ger dem insikter kring olika möjliga utfall.
Smartare lösningar kräver smartare cybersäkerhet
Med detta kommer dock även nya sårbarheter. Teknikoptimerad smart tillverkning och den växande användningen av uppkopplade enheter skapar samtidigt fler potentiella ingångspunkter för hotaktörer, såsom produktionsutrustning, IT, mjukvara, äldre system och IoT-enheter.
Enligt Verizons Data Breach Investigation Report 2023, är de flesta IT-intrången inom tillverkningsindustrin ekonomiskt motiverade och handlar oftast om ransomware-attacker.
Smart och teknikoptimerad produktion kräver intelligenta IT-säkerhetslösningar. Exempelvis AI-lösningar vilka effektivt körs över 5G för att identifiera sårbarheter och hot, förutsäga attacker på data, samt ge varningar och rekommendationer i nästintill realtid.
Det är en IT-säkerhetsmodell som får ut det bästa av att kombinera stabila nätverksanslutningar, edge computing, AI-kapacitet, molnteknologier och privata nätverk.
Ett smart tillverkningsföretag måste ha lika smarta IT-säkerhetslösningar, helt enkelt.
Brigitte Elwes, Senior Manager, Cybersecurity Solutions, Verizon Business i Norden och Benelux