KABGRAF III är en helt ny funktion utvecklad från grunden för generering av externa förbindningsscheman. Den utgör tredje generationens KABGRAF i cadett ELSA. Den andra generationen (KABGRAF II) är fortfarande tillgänglig i programvaran av kompatibilitetsskäl.
Utmärkande egenskaper för den nya funktionen är bland andra följande:
- Extremt snabb
- Samma konfigurerbarhet som generation II
- Möjlighet att välja vilka kablar som ska genereras och att manuellt placera dessa efter önskemål
- Möjlighet att generera alla kablar helt automatiskt
- Inga ”råttbon”. Det nya yttre förbindningsschemat följer kablarna, inte plintarna. Det gör att korsade kabelparter undviks.
- Stöd för att automatiskt särskilja skyddsjorden
SnapFix
Ett nytt kommando – SnapFix – har lagts till i menyerna. Kommandot SnapFix flyttar markerade objekt till en specificerad snap, helst 2,5 mm. Undermåliga ritningsblad med felaktig eller ingen snap kan alltså snabbt förbättras till en sådan grad att de blir användbara för vidare redigering.
Tidigare hade det normala tillvägagångssättet snarare varit att kassera dem.
Dynamic Tools / Dynamiska verktyg
En helt ny panel – Dynamiska verktyg – har lagts till i fliken Verktyg i ribbon-menyn. Till en början innehåller den nya panelen två kommandon:
- Anläggningsdatabas BETA
- Editera begränsningsramar
Dessa två kommandon beskrivs separat nedan.
Anläggningsdatabas BETA
En BETA-version av en ny anläggningsdatabas med plocklistfunktion finns nu tillgänglig för testning.
Anläggningsdatabasen erbjuder möjligheten att fördefiniera apparater och att använda listan över både fördefinierade och befintliga apparater som en plocklista för symboler till olika dokumenttyper såsom kretsscheman och skåplayouter.
Editera begränsningsramar
I den nya revisionen av cadett ELSA har kommandot Editera begränsningsramar… fått en mycket mer framträdande position i menyn, som beskrivits ovan.
Editera begränsningsramar… erbjuder ett mycket kraftfullt sätt att redigera alla begränsningsramar och generiska symboler i ett helt projekt med en enda dialogruta som påverkar dem alla.
Blockschema
En blockschemamodul har funnits tillgänglig i cadett ELSA i flera år nu, men den har krävt en anpassad meny för att vara tillgänglig för användaren. Nu är Blockschemamodulen direkt tillgänglig i standardmenyn som en separat Dokumenttyp, parallellt med Kretsschema, Skåplayout, Kopplingsschema och Kabelschema.
Ny funktion i symbolinsättaren
En ny funktion i symbolinsättaren gör det möjligt att välja att bara symboler i den aktuella apparatgruppen skall visas. Standardbeteendet, som tidigare varit det enda alternativet, är att visa symbolerna i den aktuella apparatgruppen, inklusive alla undergrupper. Två nya radioknappar till vänster gör det enkelt för dig att välja.
Utökad PLC-databas
En helt ny utökad PLC-databas erbjuder en rad nya funktioner.
Den nya PLC-databasen aktiveras med en ny projektparameter.
När den nya databasen aktiveras förändras beteendet för PLC I/O-symboler och PLC-speglar avsevärt, främst för att erbjuda bättre förutsägbarhet och säkerhet, men också för att erbjuda ny funktionalitet.
PLC-databasen innehåller I/O-listinformation, såsom anslutningspunktsnummer, I/O-nummer, symboliska adresser och informationstexter. Den nya databasen är den primära källan till den informationen, vilket innebär att både PLC-spegelsymboler och I/O-symboler kommer att återspegla innehållet i PLC-databasen.
När ändringar görs som involverar PLC-information, sparas den gamla versionen av informationen i PLC-databasen, tillsammans med den nya versionen.
Detta gör det möjligt att se gammal information, och att återställa den informationen, till exempel om ändringar har gjorts oavsiktligt. Detta är särskilt värdefullt i superprojekt där flera användare är involverade samtidigt i konstruktionsprocessen.
Ett exempel på det nya beteendet är följande:
Föreställ dig en PLC som dokumenterats med en huvudsymbol, en PLC-spegel och några I/O-symboler med en massa I/O-information. Föreställ dig vidare att du tar bort alla dessa symboler.
Det gamla beteendet skulle innebära att PLC-informationen därmed gick förlorad. Den nya PLC-databasen kommer dock att behålla informationen.
Om du därför sätter in en ny PLC-spegel och ger den samma postbeteckning som den gamla hade, så kommer spegeln automatiskt att fyllas med informationen från PLC-databasen. Samma sak kommer att hända även med I/O-symbolerna.
Observera att du måste aktivera den nya funktionen i projektparametrarna om du vill använda den. Om du inte ändrar inställningarna, kommer det gamla beteendet utan PLC-databas att fortsätta gälla.
Scriptgeneratorn
En ny scriptsekvens med namnet 0PDF_HIGH_QUALITY har tillkommit. Den nya sekvensen stöder ”Line Merge” i den virtuella skrivaren PDF_CADETT.PC3. ”Line Merge” erbjuder bättre grafisk kvalitet speciellt för logotyper och andra komplicerade grafiska objekt.
Den nya skriptsekvensen är mycket snabbare än tidigare PDF-genereringsscriptsekvenser, men naturligtvis inte lika snabb som QuickPDF-funktionen.
WAN-mod
En ny så kallad ”WAN-mod” för att köra cadett ELSA i WAN-miljöer – som till exempel över VPN – är under utveckling. Det nya läget är ett alternativ till ”tunna klienter”, som varit standardlösningen fram till nu.
Den största fördelen med WAN-mod är att med den så är ”latency” inte längre ett problem. För att uppnå en bra användarupplevelse krävs en relativt låg ”latency” för tunna klienter. När du använder WAN-mod körs programvaran lokalt. ”Latency” spelar därför ingen roll.
WAN-mod kommer endast att vara tillgänglig i cadett ELSA Enterprise.
En betaversion tillgänglig för test ingår i den aktuella versionen av cadett ELSA Enterprise. Om du är intresserad av att delta i beta-testerna, vänligen kontakta cadett för information om hur funktionen kan aktiveras.