Svenska företag behöver bli bättre på att ta till sig automatisering utifrån ett strategiskt perspektiv. För att lyckas gäller det att agera på vad IT-automatisering kan göra för verksamheten som helhet på både kort och lång sikt. Dessutom måste företagen bli bättre på att tydligt kommunicera internt vilka roller och nya karriärmöjligheter de anställda får när IT-automatisering blir allt vanligare.
Många svenska företag är globalt ledande inom branscher som telekom, bilindustri och verkstadsindustri. En av anledningarna att de tidigt satsade på digitalisering och på innovation. Men trots att IT-automatisering har blivit det normala i stora delar av världen, har många svenska företag inte varit tillräckligt aktiva. I längden kan detta leda till att den svenska konkurrenskraften begränsas. En av de största möjligheterna att vända trenden är att svenska företag blir bättre på att se på IT-automatiseringens möjligheter ur ett strategiskt helhetsperspektiv.
Om ledningen saknar kunskap om strategisk IT-automatisering går företagen miste om de affärsmöjligheter som annars kan finnas inom räckhåll. En lösning kan vara att tillsätta en eller flera automatiseringsarkitekter med kompetens att hantera såväl tekniska som affärsmässiga frågor. Dessa kan ge ledningen värdefull input kring vilka teknologier och verktyg som bör användas, hur de kan införas, samt hur satsningen påverkar affären positivt.
Syftet med en holistisk satsning på IT-automatisering är, förutom att minska repetitivt manuellt arbete, att öka kvalitet och minska risker och kostnader. Den största vinsten är ofta att medarbetare blir mer produktiva och får bättre arbetsmoral, samtidigt som företaget minskar kostnader och antalet potentiella felkällor. I slutändan handlar det om att lyckas frigöra tid som de anställda istället kan lägga på kreativt arbete och innovation.
Svenska företag behöver även ta till sig faktumet att automatisering inte är ett engångsjobb, utan ett löpande förbättringsarbete. Det behövs resurser för forskning och utveckling, exempelvis för att utvärdera ny teknik och hitta innovativa sätt att tillämpa tekniken i sina processer. Av samma anledning bör företag överge isolerade satsningar på automatisering i silos, och istället se till att införa en plattform som gör det smidigt att skala automatiseringen över hela företaget.
Även om IT-automatisering leder till tidsbesparingar, ökad produktivitet och minskad risk, kan det också vara en källa till oro för anställda som fruktar att delar av deras jobb kommer att ersättas av teknik. Sanningen är att IT-automatiseringen ofta leder till något helt annat. Den hjälper anställda att utveckla sina karriärer genom att de får mer stimulerande och kreativa uppgifter än tidigare.
Här är det viktigt att man som arbetsgivare lyssnar på sina anställda, och tydligt kommunicerar att automatisering öppnar upp för nya strategiska konkurrensfördelar, innovation och kreativitet. Detta innebär också att företaget löpande behöver vidareutbilda sina medarbetare så att de får bästa möjliga förutsättningar att dra fördel av de nya möjligheterna. IT-automatisering driver med andra ord både kompetensutveckling och karriärmöjligheter för de redan anställda.
Sammanfattningsvis, har svenska företag mycket att vinna på att ta till sig IT-automatisering. Detta ger ökad produktivitet, kostnadsbesparingar och förbättrad konkurrenskraft. Men för att bli framgångsrika behöver man arbeta strategiskt med sin IT-automatisering, jobba nära de anställda, och löpande investera i vidareutbildning och karriärutveckling för de anställda. På så sätt kan svenska företag även fortsättningsvis ligga i framkant inom forskning och utveckling och behålla sin position som globala ledare inom sina respektive branscher under en lång tid framöver.
Jonas Jonsson, Vice President och General Manager för Cloud Services, Red Hat