Robotinstallationerna ökade i Sverige med 36 procent till 1803 enheter under 2021 Det visar färsk robotstatistik från International Federation of Robotics, IFR.
De flesta robotar installerades för hanterings- och maskinbetjänings applikationer om totalt1 126 enheter (+20 procent ); och svetsning med 233 enheter; varav bågsvetsning stod för 125 enheter (+55 procent).Den metallbearbetande industrin har mer än 5440 robotar i drift, därefter kommer fordonsindustrin, med mer än 4684 robotar. Underleverantörer till fordonsindustrin har 1600 robotar i drift. Dom största robotapplikationerna är materialhantering / maskinbetjäning med 8455 robotar (+11procent), Svetsning, 3890 robotar (+2 procent ) varav bågsvetsning har 1547 robotar (+6 procent)
IFR utgår från att det operativa beståndet av industrirobotar har en genomsnittlig livslängd på 12 år räknat från installationsåret, efter denna tid tas robotarna bort ur statistiken. Eftersom många av dagens robotar har en drifttid som överstiger 12 år så bedömer SWIRA att den verkliga siffran avseende operativa robotar i svensk industri är mer 16 000 enheter.
Kina går om Sverige
För att bättre kunna göra en jämförelse mellan olika länder så gör IFR även en beräkning av robottätheten i industrin. Beräkningen baseras på antalet installerade robotar korrelerat till 10.000 anställda / industrin. Korea har världens högsta robottäthet och därmed en mycket hög automationsgrad i sin tillverkningsindustri. Det är framför allt elektronik och fordonstillverkning som är högautomatiserad. Korea är marknadsledande inom LCD och minneschipstillverkning och har en ledande position inom batteritillverkning. Korea producerar mer än fyra miljoner bilar och nyttofordon per år. Den höga robottäthetssiffran för Singapore är framför allt kopplat till elektronikindustrin, särskilt halvledare och kringutrustning för datorer som är högautomatiserade. Huvudparten av robotarna som används inom elektronikindustrin i Korea och Singapore är så kallade Scara robotar. I Sverige och Europa är huvudparten av robotarna artikulerade. Kina har under 2021 gått om Sverige när det gäller robottäthet i tillverkningsindustrin.
Sverige har Europas högsta robottäthet
Graden av automatisering i den generella tillverkningsindustrin har ökat med 6 procent till 258 robotar per 10 000 anställda. Sverige har därmed den högsta robottätheten i den generella tillverkningsindustrin i Europa. Stödprogram som Robotlyftet med inriktning att öka automationen i mindre och medelstora tillverkningsföretag har i hög grad bidragit till industrins ökade medvetenhet om vikten av automation för ökad konkurrenskraft.
Prognoser för 2022 och framåt
Den svenska BNP nivån översteg redan under 2021 nivån före pandemin men ekonomin mattas nu av i rask takt drivet av höga energikostnader, stigande räntor samt osäkerhet om utvecklingen i Ukraina. Robotefterfrågan förväntas därför minska under 2022 och 2023. Många robottillverkarna har byggt upp stora orderstockar på grund av bla materialbrister på halvledarsidan en stor del av dessa ordar kommer att levereras och installeras i under 2022 och 2023. SWIRA bedömer att tillväxttakten kommer att hamna i intervallet +4 procent till +6 procent. Längre fram i tiden finns det uppgifter om nya investeringar från fordonsindustrin och från batteritillverkare som kommer att öka robotefterfrågan 2024 och 2025.