Branschen efterlyser en kraftfull svensk industripolitik
Vad vill ni göra för att få svensk industri att växa, den frågan ställer man allt oftare till våra politiker, inte minst med tanke på det stundande riksdagsvalet.
Gjort det mesta
”Vi har redan gjort mycket. Den svenska industrin står sig idag väldigt väl i förhållande till Tysklands.”
Så kan man sammanfatta Anders Borgs svar till tidningen Automation på frågan om han planerar en kraftfullare satsning på industri om han sitter kvar efter valet. Att man inom industrin inte tycker att den sittande regeringen skulle ha satsat tillräckligt på industrin, känner han inte igen.
– Vi har mindre regelbörda för företag, vi har mindre grad av inhemsk konkurrens än vad företag i Tyskland har och vi har bättre entreprenörsklimat eftersom vi har genomfört förändringar när det gäller förmögenhetsskatt, arvsskatt och bolagsskatt viket man i Tyskland ännu inte gjort.
”De flesta bedömningarna av svensk konkurrenskraftsutveckling visar att vi har ett bättre läge än Tyskland”.
Industripolitik
Så sent som i våras presenterade Anders Ekdahl, VD för Sinf (Svensk industriförening) en kartläggning som visar att branschen efterlyser en tydligare och utpräglad industripolitik av samma kaliber som programmet Industri 4.0 som man har infört i Tyskland.
Men Borg lovar inte mer än att ”lära av varandra”. I övrigt slår han sig för bröstet och anser att Sverige har fört en aktiv ekonomisk politik under många år och att det har gett resultat.
Specifika svårigheter
Att finansministerns uppfattning skiljer sig så mycket från branschens kan ha sin förklaring i att han tänker övergripande och pratar om hela den svenska ekonomin i stort, medan industrin upplever svårigheter inom ett flertal specifika områden.
Men Borg garderar sig med att ytterligare åtgärder behövs för att få bättre fart på tillväxten i Sverige.
Det han lyfter fram är bland annat flexiblare arbetsmarknad för att få in ungdomar och invandrare. Han vill göra det lättare för företag att anställa. Han är även medveten om om att det finns ett kunskapsbehov.
Valmanifest
En annan åtgärd som han nämner är behovet av att se över aktiebolagskapital. Överhuvudtaget står förbättringar som ytterligare ökar investeringsklimatet på Borgs agenda men hur man ska åstadkomma det rent konkret vill han inte uttala sig om och hänvisar till partiets valmanifest.
När det gäller industrins villkor, brukar Borg, så snart tillfälle ges, poängtera att den borgerliga koalitionsregering är ett bättre alternativ. ”Vi verkar för ökad tillväxt och entreprenörskap, bättre arbetsmarknad och bättre villkor för företag och svensk industri.