PostNord TPL har utvecklat ett imponerande lager- och distributionscenter i Sverige som är specialanpassat för hantering av läkemedel. I enlighet med de många krav som gäller för den biovetenskapliga industrin, till exempel GDP-reglerna (Good Distribution Practice), kontrolleras den inre miljön på den här anläggningen noga för att skydda det stora antal varor som dagligen hanteras.
Lagret har en hög grad av automation och utrustades nyligen med ett avancerat nätverk av fuktighets- och temperaturloggrar som levererats och installerats av mätteknikföretaget Vaisala.
Behovet av att uppdatera övervakningssystemet uppmärksammades av en tidigare leverantör som i början av 2022 påpekade att det befintliga nätverket nått sin livslängd. Flera möjliga teknikleverantörer kontaktades, däribland Vaisala, som då demonstrerade viewLinc, företagets trådlösa system för kontinuerlig övervakning.
Som en central länk i försörjningskedjan för läkemedel verkar PostNord TPL:s lager- och distributionsanläggningar under strikta GxP-krav, vilka bland annat innebär att lagerlokalernas inre miljö måste övervakas kontinuerligt och att lämpliga larmsystem måste finnas på plats.
Alla som är verksamma inom grossisthandeln för läkemedelsvaror inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet måste ha ett särskilt tillstånd för detta utfärdat av behörig myndighet i det medlemsland där de har den här verksamheten. Samma myndighet ansvarar också för tillsynen av distributören, som måste följa EU:s GDP-regler för att beviljas tillstånd för grossisthandel med läkemedelsvaror.
Systemkrav
Inför avvecklingen av det tidigare systemet fick PostNord TPL tillfälle att utvärdera de senaste teknikerna och lösningarna på marknaden. PostNord TPLS projektledare Tina Fritzson säger:
– Först och främst behövde det nya övervakningsnätverket leva upp till våra GDP-krav. För att göra det var systemet tvunget att vara exakt och tillförlitligt. Det förra systemet gav ofta ifrån sig falsklarm, vilket var ett enormt slöseri med tid för oss. Så lite kabeldragning som möjligt var också ett krav och helst borde systemet även vara intuitivt så att det blir lätt att använda, säger Tina Fritzson projektledare på PostNord TPL.
Varför Vaisala?
Vaisalas försäljningschef Janne Halonen har varit delaktig i PostNord TPL-projektet från starten.
– Det stod klart redan från första mötet att vi skulle kunna erbjuda PostNord TPL ett betydligt mer avancerat system. viewLinc har större kapacitet och kan tillgodose deras viktigaste behov. Vår valideringstjänst ger också all nödvändig information för att visa att GDP-reglerna efterlevs”, förklarar Janne.
– I början av 2022 fick vi planlösningar från PostNord TPL så vi kunde börja ta fram ett detaljerat förslag som exakt uppfyllde deras krav”, tillägger han. ”Senare samma år fick vi kontraktet, vilket vi blev mycket glada över.
Det innebar installation och driftsättning av 102 loggrar som övervakar ett 30 000 m2 stort lager. De flesta av sensorerna övervakar temperatur och fuktighet i denna mycket stora anläggningen. Men vissa är även placerade i kylda utrymmen som måste hålla vissa läkemedelsvaror mellan 2 till 8 °C.
Med anledning av hur väl systemet presterat hittills säger Janne:
– Alltsedan det installerades har viewLinc-systemet fungerat väldigt bra. Förutom den tillförlitliga efterlevnaden av GDP-reglerna med en komplett verifieringskedja har en av de största fördelarna med systemet varit den problemfria driften. Det gamla systemet brukade dagligen ge falsklarm, men något sådant sker förstås inte längre.
– Att det är enkelt att använda är också en viktig fördel. Vår erfarenhet är att nya operatörer oftast lär sig det på mindre än en timme. En annan funktion som jag vet är användbar är möjligheten i viewLinc att fastställa målgrupp för larmmeddelanden så att bara de som behöver larmas får meddelandet.
Datahantering
Vaisalas dataloggrar samlar in avlästa värden varje minut dygnet runt och data överförs till en central server med Vaisalas egna trådlösa VaiNet-teknik. VaiNet-åtkomstpunkter skapar länkar mellan Ethernet- och Vaisala-enheter och varje gång en ny datalogger läggs till i systemet identifieras den automatiskt av en åtkomstpunkt som vidarebefordrar dataloggerns information till servern.
När dataloggrarna väl har accepterats av systemet förblir de synkroniserade och redundans uppnås genom att tillåta lastfördelning mellan VaiNet-åtkomstpunkter som delar flera dataloggrar inom räckvidden. Vaisala-loggrarna sparar dessutom data i 30 dagar för att skydda dataintegriteten vid nätverksavbrott. Användarna kan komma åt viewLinc-systemet med valfri enhet med webbfunktion, en hög säkerhetsnivå upprätthålls med krypterad kommunikation och automatiska kontroller av dataursprung.
Mätteknik
Vaisalas RFL100-dataloggrar på PostNord TPL är utrustade med prober som antingen har temperatursensorer eller sensorer för både temperatur och fuktighet. Proberna är löstagbara och enkla att byta ut vid kalibrering. Programvaran viewLinc upptäcker probbyten och uppdaterar informationen om proberna automatiskt för att lagra och upprätthålla fullständig historiska data.
Temperatursensorerna är Pt100 och Pt1000 och RH-proberna använder Vaisalas HUMICAP-teknik.
Temperaturmätningar påverkas i allmänhet inte och driftar sällan. Därför är Vaisalas HUMICAP-sensorer att föredra eftersom de ger långtidsstabilitet och inte störs av faktorer som damm och kondens. Dessa fuktsensorer med kapacitiv tunnfilmsteknik har blivit industristandard i en mängd olika applikationer där långsiktiga, exakta, pålitliga, underhållsfria fuktighetsmätningar krävs.
Sammanfattning
Vaisalas viewLinc-system har nu varit i drift sedan hösten 2022. När vi blickar tillbaka säger Tina Fritzson på PostNord TPL:
– Vi har varit mycket nöjda med Vaisala-systemet. Vi slipper falsklarm, systemet är lätt att använda, rapporter genereras snabbt och lätt och med exakta och verifierade övervakningsdata är vår GDP-efterlevnad tryggad.
Fakta:
PostNord TPL har en lageryta på ungefär 700 000 kvadratmeter. Företaget sysselsätter runt 3 000 personer och omsatte år 2022 cirka 3,2 miljarder kronor.