Nog finns det mode i automation. En del i hur den används men framförallt när det gäller vad man pratar om. Vid det här laget har jag skrivit om automatisering i närmare 30 år och sett diskussionsämnena komma och gå. Genom åren har jag skrivit om adaptiv reglering, soft plc, Iso 9000, operatörsergonomi, 2000-buggen, …. Saker som var heta några år men få eller ingen pratar om idag.
Men bland alla automationsämnen finns ett som står sig: datakommunikation. Det har varit ett ständigt samtalsämne, om än i olika versioner: fältbusskriget, frågan om Ethernet kan användas i produktionen och vilken version som i så fall är bäst, den trådlösa teknikens betydelse och vilket nät man ska välja, hur man länkar produktionsdata till affärssystemen, vad Internet innebär för produktionen. Och så vidare.
Hela tiden har datanäten växt till sig i fabrikerna och är idag oundgängliga för produktionen. Men på köpet har vi fått ett problem: it-säkerheten. Ingen skulle köra en dator utan antivirusprogram och brandvägg, vare sig hemma eller på kontoret, men i automationssammanhang pratas det alldeles för lite om detta och mitt bestämda intryck är att det inte händer så mycket mer.
Att fabriker kan drabbas av både virus och riktade attacker vet vi, så skydd behövs. Men it-skydd sköts i de flesta företag centralt och it-avdelningen förstår sig sällan på produktionens speciella säkerhetskrav. För fabriken är det primära syftet att upprätthålla driften och personsäkerheten på millisekundnivå, på kontoret är prioriteringen att skydda hemliga data. Produktionens it-system går heller inte att byta bara för att de får några år på nacken – men måste ändå vara säkra.
Just för att produktionen har så speciella säkerhetskrav, måste automationsfolket våga att ta saken i egna händer. it-avdelningen har troligen ingen lösning att erbjuda så det hänger på er.
Till råga på allt har vi fått upp ögonen för att usa kartlägger hela världens datatrafik. Inte bara för att spåra terrorister, utan det har också handlat om att avlyssna vänner och till och med om direkt industrispionage. Och vad mera är, om usa gör så, finns risken att andra också kan, både stater och privata aktörer.
En fråga i det här sammanhanget gäller datamolnet, där viktiga data skickas för behandling eller lagring hos aktörer utanför företaget. Det ställer förstås krav på säkra datatransporter och molntjänster. Men det har ju också visat sig att stora nätaktörer godvilligt lämnat ifrån sig information till usa:s säkerhetstjänst. Då vill det till att molnföretagen garanterar att inte göra samma sak.
Det är på tiden att it-säkerheten blir nästa heta samtalsämne i automationsvärlden. Mycket att prata om finns det verkligen. Och att göra.
Dag Toijer