Dagens intensiva tekniska utveckling ställer krav på företag att såväl investera i ny teknik och driva innovationen framåt, samtidigt som man behöver optimera och effektivisera sina verksamheter.
Under 2025 måste svenska företag investera i polyfunktionella robotar för att inte hamna efter i teknikracet.
2024 präglades av intensiv teknisk utveckling, framför allt inom AI. Inte minst såg vi ett kraftigt ökande intresse för robotteknik, drivet av framsteg inom just AI och automation. Företag började i större utsträckning inse potentialen med robotar för att inte bara optimera produktion utan också för att hantera nya typer av arbetsuppgifter.
Samtidigt blev tekniken mer tillgänglig och kostnadseffektiv, vilket öppnade dörren för ett bredare anammande av tekniken.
Vi står vid en vändpunkt
Denna utveckling har lett oss till en spännande vändpunkt: 2025 kan och borde bli året då så kallade polyfunktionella robotar – robotar som kan anpassa sig till och utföra flera uppgifter – börjar ta ett större grepp om marknaden. De företag som vågar göra investeringar i den polyfunktionella robottekniken får enorma potentiella fördelar, och de som avstår riskerar att hamna efter mot konkurrenterna.
Under 2025 kommer robottekniken att ta ett stort kliv framåt med introduktionen av dessa polyfunktionella robotar. Robotarna har redan nu börjar göra intåg i flera olika branscher, och kan anpassa sig till att utföra uppgifter som går långt utöver deras ursprungliga programmering.
För att ta ett exempel – tänk dig en robot som utvecklats för att kontrollera kvaliteten i en produktionslinje. Tidigare har den endast använts för att inspektera produktionslinjen men med polyfunktionell teknik skulle den exempelvis även kunna säkerställa att arbetsmiljön i fabriken håller hög kvalitet, och att fabriksgolvet är fritt från skräp och hinder.
Investera i effektivitet
Idag finns det runt fyra miljoner robotar med en specifik uppgift inom tillverkningsindustrin, dessa används främst för att minska kostnader och höja effektiviteten. Med polyfunktionella robotar förändras spelreglerna. Företag som investerar i dessa flexibla maskiner kan maximera avkastningen på sina investeringar. I stället för att behöva flera olika robotar för separata uppgifter kan en enda robot anpassas för att hantera flera uppgifter, vilket frigör resurser för mer strategiska aktiviteter.
Det som gör dessa robotar särskilt spännande är deras anpassningsbara design och intelligenta mjukvara. De är byggda för att arbeta tillsammans med människor, snarare än isolerade i avgränsade utrymmen eller delar av exempelvis en produktionslinje. Polyfunktionella robotar kan röra sig fritt i mänskliga miljöer, använda utrustning designad för människor och bli ett stöd för medarbetarna snarare än en ersättare.
Potentialen har förbisetts
Trots potentialen har anammandet av denna teknik hittills varit långsam – både globalt och lokalt i Sverige – men detta förväntas förändras drastiskt under de kommande två åren. Förenklade installationsprocesser, som inte kräver större infrastrukturella förändringar, gör det lättare för företag att ta steget.
Många kommer att börja i liten skala, med enstaka robotar eller små flottor för att testa tekniken i sina egna miljöer innan de skalar upp sina satsningar. Men att implementeringen ökar under 2025 ser jag som högst troligt och en nödvändighet för de företag som vill förbli konkurrenskraftiga.
Mike Creutzer, Nordenchef för Infrastructure Solutions Group på Lenovo