Det pratas mycket om att 2014 skulle vara ett supervalår eftersom vi har val både till eu-parlamentet, riksdagen, landstingen och kommunerna. Man kan med samma rätt tala om att 2014 är ett supermässår för oss som jobbar med automation. Precis som alla jämna år nu för tiden.
I Sverige hålls alla de tre stora automationsmässorna just jämna år: Max i Stockholm, Elmia Automation i Jönköping och Scanautomatic–Processteknik i Göteborg. Lägg till detta den närbesläktade Underhållsmässan i Göteborg. Sedan får man inte glömma de tyska mässorna. En del av dem hålls varje år, men även en mässa som Automatica i München går bara jämna år.Konkurrensen är med andra ord hård för de tre automationmässorna i Sverige. Samtidigt har de tre mässorna olika vinklingar på begreppet automation. Först ut bland de stora svenska automationsmässorna är Max, Manufacturing and Automation Expo, på Stockholmsmässan i Älvsjö den 18–21 mars.
Max har en tydlig inriktning mot verkstadsindustrin och verktygsmaskiner. Här kan besökarna dessutom se maskinerna arbeta i olika typer av automatiserade uppställningar.Detta är den andra upplagan av Max-mässan, som hölls för första gången 2012. Den här gången medverkar några av de stora företag som valde att stå utanför förra gången när man ändrade mässkonceptet från Tekniska Mässan till Max för två år sedan.
abb Robotics, Sandvik och Seco Tools är exempel på stora företag som ställer ut i år men inte gjorde det förra gången. Det gör att arrangörerna, Stockholmsmässan tillsammans med branschorganisationerna svmf (branschorganisationen för Sveriges importörer och leverantörer av verktygsmaskiner) och mtas (organisationen för tillverkare av verktyg och verktygsmaskiner) hyser stor optimism inför årets upplaga.
– Vi vill profilera oss som en bred och heltäckande mässa, poängterar projektledaren Björn Lindforss på Stockholmsmässan.
– Max täcker hela fältet. Företagen som ställer ut representerar allt från ledande leverantörer av verktygsmaskiner, robotar, test och mät till verktyg, montering, automation och industriell it.Aktiviteter i samband med mässan blir även i år en viktig del av arrangemanget. En av dessa är Heta Stolen, som arrangeras mässans alla fyra dagar. Där kommer chefredaktören för Verkstadstidningen Per Sjögren att fråga ut intressanta personer om olika aktuella ämnen.
Max har också ett späckat seminarieprogram med drygt 60 seminarier på mellan 30 och 50 minuter liksom olika workshops och minikonsultationer i de olika utställarnas montrar.
– Vi kommer att köra tre parallella seminariespår om nya rön inom automation och produktion, säger Maria Härdig, mässans programansvarig.
– En av seminariepunkterna, som vi utformar i samarbete med leanexperten Hans Reich, handlar om leanproduktion. Det är ett område som väckte ett stort intresse vid förra mässan. Den här gången siktar vi på en fördjupning. Hela företaget, inte bara verkstaden och produktionen ska involveras i leantänkande.Nytt för i år är att Monteringsforum flyttar sin årliga Monteringskonferens och utdelning av Monteringspriset till mässan. Svenskt Monteringsforum är en samlingspunkt för alla som arbetar med utveckling och problemlösning inom monteringsområdet. Svenska Monteringspriset går till en person eller grupp av personer som utvecklat organisation, produkt, system, teknik, metod, verktyg eller
någon annan form av hjälpmedel, som utgör ett föredöme och bidrar till utvecklingen inom monteringsområdet.
– Det är lite av en dröm som går i uppfyllelse, säger Björn Langbeck från Swerea ivf som är ansvarig för Svenskt Monteringsforum.
– Max-mässan blir en ny samlingsplats för våra medlemmar. Monteringskonferensen fyller dessutom 20 år i år och det kommer förstås att firas med en rad aktiviteter och festligheter på mässan.Trendspaningar blir ett annat populärt inslag. Bland annat kommer abb att visa vad som är på gång inom robotikområdet. Ett ämne som är mycket hett är integration av robotar i monteringsprocessen.
– Vi kommer att presentera en hel del nyheter på mässan, säger Stefan Drakensjö, försäljningschef på abb Robotics.
– Vi visar till exempel ett antal olika nya gränssnitt för Robotstudio och mjukvaruförbättringar som ökar användarvänligheten för operatören i programmeringsfasen. Production Screen är ett exempel på nya hmi-gränssnitt för robotstyrning som fungerar lika enkelt som smarta telefoner. Simstructions är animerade instruktioner som gör service och underhåll enklare, snabbare och tydligare.
Också Sandvik Coromant visar en rad nyheter på Max.
– Vår nya produkt Inveio, kommer att presenteras på mässan, säger Jörgen Frisendahl, produkt- och applikationschef på Sandvik Coromant.
– Sedan har vi tagit fram en mängd nya appar som förenklar arbetet och planeringen i produktionen. Kunderna kan göra kalkyler och liknande. Vi har till exempel appar för bearbetningsekonomi, svarvning i olika material, borr- och gängtappskalkylator, fräskalkylator, svarvkalkylator med mera.
Men det är ändå det personliga mötet med besökarna som är det viktiga på mässan, menar Jörgen Frisendahl.