Den globala ekonomin är överlägsen när allt fungerar som det ska. Men vi blev smärtsamt medvetna om hur utsatta vi är när något går snett och en katastrof inträffar. Som denna coronapandemi. Inom loppet av några få veckor förvandlades vår välordnade ekonomi till ett allvarligt krisläge då produktions- och leveranskedjorna bröts på grund av att väldigt många länder tog till drastiska åtgärder med lock down och stängda gränser. Vi drabbades av en akut brist på bland annat sjukvårdsmateriel och läkemedel och inom näringslivet tvingades många av våra välmående företag till drastiska åtgärder som produktionsstopp, permitteringar, varsel och i värsta fall konkurser. Produktionen är den motor som håller samhället igång. Vi på redaktionen av tidningen Automation överväldigas av alla de positiva rapporter som kommer in om alla de otaliga initiativ som tas i dessa kristider.
Företag, organisationer, institutioner, akademin och privata personer går in och finner kreativa lösningar på akuta problem.
Det finns till exempel Högskolan Väst som tillverkar plastvisir till vården. Initiativet togs av David Simonsson, student som också arbetar på deltid som forskningsingenjör inom högskolans produktionstekniska forskningsmiljö med bland annat forskningen om 3D-printing.
I slutet av mars meddelade Lantmännen Reppe att de ställer om produktionen till att producera råvara för handsprit. Snabbt hakade Lantmännen Agroetanol på och gjorde samma sak. Lantmännen Agroetanol är Nordens största bioraffinaderi för bland annat hållbar etanol. Agroetanol producerar över 220 miljoner liter biodrivmedel per år.
Etanol för handsprit
– Normalt sett producerar vi biodrivmedel men vi har sedan någon månad tillbaka arbetat för att ställa om så att en tiondel ska gå till handsprittillverkning, säger affärschefen Martin Engström. Genom att Norrköpingsfabriken ställer om så kan Lantmännen leverera stora mängder etanol till redan etablerade handsprit- och ytdesinfektionstillverkare i Sverige, Danmark och Finland. Dessa tillverkare har upparbetade processer och kundunderlag men saknar själva råvaran – etanol.
Skyddskläder
Trioplast har jobbat intensivt för att ställa om sin maskinpark till att kunna producera skyddskläder i stor skala. Nu har koncernen kapacitet att producera 20 000 långärmade skyddsrockar och ca 100 000 förkläden utan ärm per dygn.
– Vi har lång erfarenhet av att producera medicinsk plastfilm till sjukvårdsprodukter. Filmen har sedan skickats av våra kunder till Asien, där man sytt filmen till färdiga produkter i form av till exempel förkläden och skyddsrockar. Därefter har produkterna skeppats tillbaka till Europa. Nu har vi jobbat intensivt för att hitta en metod så att vi i stället kan svetsa de sömmar som behövs i långärmade förkläden, berättar Andreas Malmberg, koncernchef för Trioplast. På så vis kan vi leverera direkt till sjukhus och vårdinrättningar från våra fabriker i Sverige. Den största bristen idag är långärmade skyddsrockar. Jag är väldigt tacksam att mina medarbetare ställt upp och jobbat hårt för att på bara ett par veckor ställa om produktionen, säger Andreas Malmberg.
Frivilliga resursgruppen
I Upplands-Bro kommun norr om Stockholm samlas frivilliga under helger och kvällar inom den så kallade Frivilliga resursgruppen, frg (sorterar under Civilförsvaret). Tillsammans tillverkar de långärmade skyddsrockar av soppåsar som de med hjälp av plast och tejp förser med ärmar för behov av kommunens äldreomsorg. Plasten och tejpen kommer från maskinleverantören Fromm, verksamt inom området förpackningsmaskiner.