Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation
    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation
    Hem » Sluta se kunskap som en utgift
    Ledare

    Sluta se kunskap som en utgift

    2015-01-27
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    – Istället för att öka mässresorna och studiebesöken, inför fler och fler företag reserestriktioner.

    Automatisering innebär ofta – men långt ifrån alltid – att man behöver färre människor i produktionen.
       Samtidigt blir industrins produktionsmetoder mer och mer avancerade. Då ställs desto högre krav på den personal som är kvar. Dels för att de får större ansvar, dels för att de får mer avancerade hjälpmedel att hantera. Att ersätta människor med automatiska system innebär alltså inte att man klarar sig med mindre kvalificerad arbetskraft. Tvärtom.
    Svenska industrier är med andra ord kunskapsföretag, som behöver kompetent personal. Det betyder förstås att industrin måste anstränga sig för att locka till sig välutbildade personer. Svårt nog, men det räcker inte.Kunskap är färskvara som behöver utvecklas allteftersom teknik, arbetsmetoder och omvärlden förändras. Och det gäller inte bara höga tekniker och några få omvärldsspioner, det är en fråga för alla. För det är de berörda som kan se hur ny teknik kan användas inom just deras specialområden.
    Vidareutbildning är ett självklart sätt att utveckla personalens kunskaper, som dessutom ofta regleras i avtal med facket. Men utbildning i all ära, det är långt ifrån det enda sättet. Kunskaperna utvecklas också genom studiebesök, konferenser och mässor. Här går dock trenden åt helt fel håll. Istället för att öka mässresorna och studiebesöken, inför fler och fler företag reserestriktioner som ytterligare ett sätt att minska personalstyrkan. Vilket förstås hämmar kunskapsutvecklingen inom företaget och på sikt minskar konkurrensförmågan.
    Förra året var ett supermässår, med tre stora svenska automationsmässor: Max, Elmia Automation och Scanautomatic–Processteknik. Jämför man förra gången vi hade en liknande situation, 2012, har det sammanlagda besökarantalet sjunkit med elva procent. Och det var inte jättehögt för två år sedan heller. Enda glädjeämnet är att Scanautomatic–Processteknik faktiskt hade drygt 100 besökare mer förra året än två år tidigare.Om svensk industri, liksom många andra branscher, ska stå sig i konkurrensen med omvärlden, behöver personalens kunskaper kontinuerligt utvecklas på många sätt. När man istället börjar dra ner på kunskapsutvecklingen, är det är inte bara personalens kunskaper som minskar, det är hela företagets. Och vad ska industrin då leva på?

    (Visited 4 times, 1 visits today)
    Dag Toijer

    Relaterade artiklar

    Ledare Mary Örnborg2022-03-14

    Ryska gasen kan bli vårt problem

    Ledare Mary Örnborg2021-12-16Uppdaterad:2022-02-24

    Bubblande framtidstro

    Ledare Mary Örnborg2021-10-22Uppdaterad:2022-03-28

    Ny chefredaktör startar redaktionsråd

    Ledare Dagmar Zitkova2021-05-10

    Vaccinfabrik i Sverige – ett hett debattämne i det breda samhället

    Kommentarer är stängda.

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    (Visited 5 times, 1 visits today)

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.