Mikrostaten Singapore i Sydostasien har under många år satsat på automation och robotik med stor framgång. Besökare till landet kan beställa sitt kaffe från baristarobotar och betjänas av hotellrobotar – men bör passa sig för anti-rökrobotarna som patrullerar gatorna.
Sverige och EU, liksom USA, ligger långt framme inom robotisering och automation. Ändå är det nog länderna i Syd- och Ostasien som leder utvecklingen. Exempelvis Sydkorea har imponerande 1 000 robotar per 10 000 anställda inom tillverkningsindustrin. 45 procent av alla industrirobotar kommer från Japan. Och så vidare.
Imponerande i sammanhanget är lilleputtlandet Singapore, som med en befolkning på endast runt sex miljoner har flera hundratusentals robotar. Robotarna stannar heller inte bara vid det löpande bandet, utan återfinns i hela samhället.
Startupföretaget Ella Robotics har till exempel tagit fram en robotbarista, som lätt och ledigt svänger ihop en cappuccino eller en dubbel espresso bakom glasväggen i någon av företagets installationer runt Singapore. Det smakar dessutom riktigt gott.
Ett annat exempel är hotellkedjan Yotel, vars antropomorfa robotar Yoshi och Yolanda bistår med olika förnödenheter som man kan tänkas vilja beställa till sitt rum. Idag är de så populära att barnfamiljer beställer specifika robotar till just deras rum – och i receptionen säljs gosedjur i form av hotellets kända maskotar.
Vi har dem istället för arbetskraft, säger Jacinta Kuah, ansvarig handledare vid ett av Yotelhotellen i Singapore. Om du vill ha vatten eller en handduk till exempel, så kan de leverera det till din dörr. Man öppnar upp magen på dem och tar det man vill ha!
Samma teknik har testats även i Sverige, där Clarion Hotel Amaranten i Stockholm redan 2016 var först i världen med en tidig röststyrd room service-robot, och där nyligen Livington Hotel gjort en liknande satsning. Till skillnad från Yotels genomgående koncept har dock de svenska experimenten oftast varit relativt kortlivade.
De tar sig runt genom ett eget wifi-system. Internet är mycket viktigt. Skulle nätet släckas ned kan de inte ta sig runt, fortsätter Jacinta Kuah.
Att tekniken är känslig bekräftas när vi tittar in vid två andra inrättningar i Singapore som sägs ha servicerobotar – Sheraton Hotel och coworking-hotellet Coliwoo. Båda etablissemangen har sina robotar på reparation för närvarande.
Även inom andra sektorer introduceras robotlösningar. Ett exempel är restaurang Haidilao vid Marina Square, där robotservitörer levererar mat jämte sina mänskliga motsvarigheter.
Vi har också använt robotarna för att leverera mat, men vi slutade med det av hygienskäl, berättar Jacinta Kuah vid Yotel.
Ytterligare tillämpningsområden finns vid idrottsanläggningar – gymkedjan F45 använder sig exempelvis av virtuella personliga tränare på storbildsskärmar för att instruera besökarna hur de ska genomföra olika pass.
Singapores teknikoptimism och befolkningens höga kunskapsnivå kontrasteras samtidigt av samhällskontrollen och det ökänt auktoritära styret i landet. 2021 testades exempelvis autonoma, patrullerande polisrobotar på stadsstatens gator, som både basunerade ut Covid-19-riktlinjer och förmaningar till rökare som tände cigaretter där detta var förbjudet.
Maria Carolina Vergo förestår industrikonsortiet ROS-Industrial Consortium Asia Pacific i Singapore (där ROS står för det klassiska open source-programvaruramverket för robotar Robot Operating System, som togs fram 2007 i USA). Singaporefilialen är en av tre ROS Industrial-representanter runt världen (de andra är Southwest Research Institute i San Antonio, USA och Fraunhofer IPA i Stuttgart, Tyskland).
ROS erbjuder ett ramverk för mellanprogramvara, med mängder av programbibliotek och verktyg. Det underhålls, sprids och stöds av ett mycket stort community över hela världen. 70-80 procent av all nuvarande robotik beräknas vara baserad på ROS. Enbart under 2022 gjordes över 500 miljoner ROS-nedladdningar.
I Singapore fungerar forskningsinstitutet Advanced Remanufacturing and Technology Centre, under myndigheten A*STAR (Agency for Science, Technology and Research) som värd för ROS-Industrials AP:s verksamhet. En av medlemmarna i industrikonsortiet är svensk-schweiziska ABB.
En av anledningarna till att vi finns i Sydostasien är att vi ser ett behov av att tillämpa mer robotik, men där det fortfarande finns stora utvecklingsbehov, berättar Maria Carolina Vergo.
ROS-Industrial AP har också vidareutvecklat ROS-mjukvaran och hjälpt företag att använda den, exempelvis när det gäller interoperabilitet mellan heterogena robotflottor från olika tillverkare och med olika användarinterface.
För om du har olika sorters robotar på din arbetsplats vill du att de ska kunna kommunicera med varandra. Annars blir det ett väldigt komplext system att hantera.
Utmaningar mot fortsatt utrullning av robotar finns dock även i teknikpionjär-landet Singapore. Bland annat gäller det en utbildad arbetsstyrka – ROS-Industrial AP:s medlemsföretag vill att ännu fler människor utbildas i robotik, även om befolkningen i ett internationellt hänseende har mycket hög kompetens på området.
Med 5,4 miljoner människor på en yta mindre än Borås kommun kan det samtidigt framstå som att Singapore minst av allt behöver automatisera mer. Om något borde väl jobb till alla vara högsta prio?
Maria Carolina Vergo invänder dock mot sådana hypoteser:
Singapore har en åldrande befolkning på samma sätt som många länder runt om i världen, som till exempel Japan, säger hon. Dessutom vill många i den nya generationen utföra mer värdefulla uppgifter. Då blir automation viktigt.
Satsningarna på robotik och automation har också haft fördelen att positionera Singapore internationellt som ett nav för innovation och teknikutveckling, vilket har lett till ett inflöde av många internationella företag och forskningsorganisationer.
ROS-Industrial AP bidrar själva aktivt till att sprida robotikevangeliet, och har bara under de senaste två åren utbildat över 400 personer. De samarbetar också nära Singapores nationella robotikprogram, som samlar flera myndigheter och koordinerar utvecklingen av olika robotiklösningar i landet.
En av nyckelingredienserna för att nå framgång är nära stöd till hela ekosystemet, sammanfattar Maria Carolina Vergo. Och allting kräver mycket inspel från olika människor, för olika individer har olika intressen och kunskaper.
Inte helt oväntat kallas landet också för Singapore, Inc., ”AB Singapore”. Som ett företag i nationsformat, med regeringen som en bolagsledning som styr mot målen och befolkningen som en högutbildad arbetsstyrka med bred bakgrund.
ROS-Industrials internationella möte i Sydostasien ägde rum 29-30 november i år. För att läsa mer om eventet, klicka här: https://rosindustrial.org/events/2023/7/4/ros-industrial-conference-2023
Text: Joakim Rådström