Magnus Fredriksson, doktorand på avdelningen för Träteknologi vid LTu:s Institution för Teknikvetenskap och matematik har tagit fram en metod för simulering och röntgen i skogs- och träbranschen.
Skapar flöde
Med hjälp av hans metod kan ett komplext flöde med många aktörer, från trä på rot till färdig produkt, bli effektivare.
– Bättre integration av skogs- och träkedjan innebär att man på ett bättre sätt kan ta tillvara träets egenskaper, säger Magnus Fredriksson.
– Mina resultat visar att röntgen och simulering som processtyrningsverktyg kan förbättra effektiviteten i hela kedjan; från skogsbruk till trämanufaktur, säger Magnus Fredriksson.
Datorsimulering är ett verktyg som på kort tid tillåter experiment med olika beslut i komplexa system. Tillsammans med industriella röntgenskannrar, särskilt datortomografi som han också använt, får man en högre grad av kontroll i sågningsprocessen.
Tidig styrning
– Det gör det möjligt att styra hela flödet av råmaterial i ett tidigt skede av kedjan från skogsbruk till virke, säger han. Ett integrerat synsätt på ett tidigt stadium med beslut i hela skogs- och träkedjan kräver en stor beräkningskapacitet och en stor mängd data från processen. En simulering som genomfördes i hans forskning var på sågning av ett större antal inscannade tall- och granstockar.
– Det testet visade att datortomografi kan spara upp till 21 procent av de sågade trävarorna, säger Magnus Fredriksson.