Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Tidningen Automation

    Guldhanden 2026

    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation

    Guldhanden
    2026

    Hem » Robotar vänder på Västerbottensosten
    Nyheter

    Robotar vänder på Västerbottensosten

    2016-12-22
    Dela
    E-post Facebook LinkedIn Twitter Tumblr Reddit

    Helostinlastningen har tre stycken banor. Här finns en robot från Fanuc med dubbelgripdon för att kunna hantera olika ostdimensioner som lyfter ostarna.

    Norrmejerier i Umeå har  investerat ca 200 miljoner kronor på utbyggnaden av sin anläggning för ostförädling.
    Teknik och maskinutrustning köptes  i hela Europa efter en noggrann urvalsprocess. Köpesumma var ca 130 miljoner kronor.
    Hela hanteringen har en mycket hög automatiseringsgrad med många helautomatiska maskiner och många robotceller.

    Redan för ett tag sedan startade Norrmejerier sin resa mot en allt mer omfattande automatisering. Mejeriet  i Umeå togs i bruk 1979. Därefter har mejeriet byggts ut och automatiserats i omgångar. Ostlagret i Umeå är numera helautomatiskt.Stora robotar används bland annat för att vända på ostar under lagringstiden.
    Nu har Norrmejerier kommit in i nästa steg av  förnyelseprocessen.
    – Vi skärskådar och utmanar allt vi gör i alla delar av vår produktionskedja, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig vid Norrmejerier.

    – Stora projekt är på gång. Bland annat ska vi uppgradera våra förpackningsmaskiner för det färska sortimentet. Och nyligen avslutades modernisering och robotisering av hela vår ostförädlingsanläggning, här i Umeå.
    Ostförädling, var också målet när tidningen Automation kom på reportagesbesök till Umeå. Ostlagret och anläggningen för ostförädling ligger vägg i vägg med varandra. I Umeå lagras främst Norrmejeriernas egna ostar: Grevé, Herrgård och Prästost. Västerbottensost görs i Burträsk och slutlagras också i Umeå.

    Lagring är en del av processen
    Lagring är ett väsentligt steg i hela produktionsprocessen vid tillverkning av hårdost.
    Västerbottensost som har en mycket utpräglad smak och karaktär har fått det både tack vare det hemliga receptet, den unika tillverkningen och den långa lagringen (minst 14 månader). Västerbottensost görs och mognar i stora helostbitar på 18 kg vilket är större än vanligt. De flesta hårdostar som tillverkas i Sverige brukar väga cirka 12 kg.

    Paraffin och plast
    Hårdostar måste vändas under lagringstiden och lagerklimatets parametrar övervakas noggrant, bland annat krävs rätt temperatur och fuktighet. Ostarna paraffineras och under en del av tiden lagras de förpackade i plast. Ibland plastas de om. Innan den färdiga osten kan distribueras vidare till handeln delas den i mindre bitar. Ibland rivs eller skivas den. Slutligen förpackas och etiketteras osten.
    Alla steg i hela produktionsprocessen måste vara spårbara. Från allra första början, det vill säga från mjölken som kommer in från bonden ända fram till butiken.
       Norrmejerier drivs som en ekonomisk förening med cirka 500 bönder som medlemmar, det vill säga ägare. Av dem är cirka 400 aktiva mjölkleverantörer. Bönderna har ingen anmälningsplikt, så om till exempel en bonde utökar verksamheten med 30 nya kor kommer det in mer mjölk till mejeriet.
    – Vi tar emot all mjölk som har levererats till något av våra mejerier. Mängderna kan variera från dag till dag och över tid, säger Mariann Homberg.
    Mejeriverksamheten är specifik. Produktionsvillkoren skiljer sig mot annan typ av tillverkning eftersom produktionsplaneringen är beroende av mängden råvara.
    – Vår uppgift är att förädla mjölken på bästa möjliga sätt och skapa bästa möjliga värde av medlemmarnas mjölk. Trots att vi automatiserar produktionen, är mejeriverksamheten ett gediget hantverk och bygger på en unik kunskap, säger Mariann Holmberg.

    Läs hela artikeln. Ladda ner den som PDF-fil.

    (Visited 56 times, 1 visits today)
    Föregående inläggITF och industrin borde hjälpas åt
    Nästa inlägg En hälsning från oss på tidningen Automation
    Dagmar Zitkova

      Relaterade artiklar

      Nyheter Automation2025-12-09

      Solectro blir svensk agent för HG Grimme

      Nyheter Automation2025-12-05

      Hexagons mätteknik i centrum när Verstappen jagar ny F1-titel

      Nyheter Automation2025-12-05

      Ny studie: Öppna automationssystem ger stora besparingar för industrin

      Nyheter Mary Örnborg2025-12-03Uppdaterad:2025-12-08

      Ingenjörslönerna avslöjade – industrin tappar mark

      Kommentarer är stängda.

      Verkstadstidningen Förlags AB

      Co / Automation

      Box 2082

      169 02 SOLNA

      Vx 08-514 934 00

      automation@vtf.se

      Instagram LinkedIn
      Få nyheter i mailen
        © 2025 Tidningen Automation ---

        Skriv ovan och tryck Enter för att söka.

        Ad Blocker Enabled!
        Ad Blocker Enabled!
        Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please support us by disabling your Ad Blocker.