”Vi tillverkar egen energi och stänger av maskinerna helt”
Familjeägda företaget Gnosjö Automatsvarvning med 65 anställda har löst sin elproduktion med att vara delägare i ett eget energibolag för fossilfri el.
Men trots egen fossilfri elproduktion och egen energieffektivisering efterfrågar bolagets vd Linda Fransson en större tydlighet i svensk energipolitik.
Gnosjö Automatsvarvning gör komplexa svarvade detaljer i stora serier till kunder i Sverige och utomlands. Bolaget har 45 maskiner för tillverkningen plus olika system som kräver mer eller mindre el.
– Vi har länge jobbat med att minska elförbrukningen med till exempel styrd belysning, ventilation och kompressorer när personalen går hem. Vi har halverat vår elförbrukning på helger genom att stänga av maskiner och inte ha dem på standby-läge utan istället stänger vi av helt, berättar Linda Fransson och poängterar att detta givetvis alltid är förknippat med en viss risk för maskinernas funktion och välmående.
Trots många åtgärder och fokus på att minska konsumtionen av el så behövs ström för produktionen. Företaget förbrukar cirka 3 miljoner kilowatt timmar per år.
– Vi söker hela tiden smarta lösningar. Vi tillverkar egen energi och är delägare i ett eget energibolag som producerar främst vindkraft. Vi har bergvärme och solkraft installerat, säger hon.
Men problemet med vind och sol är att det är väderberoende. När det inte blåser lagom köper bolaget vattenkraft från EON. Som reservkraft för riktigt kalla dagar finns också en oljepanna för värme.
– Vi har bundit avtal för vår el därför har vi inte påverkats lika kraftigt som många andra företag. Men att elpriset stiger påverkar givetvis vår prissättning och den kostnadsökningen måste vi ta ut hos slutkund, säger Linda Fransson.
Om hon fick önska något av den kommande regeringen så är det att denna tar ansvar för ett fungerande fossilfritt energisystem.
– Nu får det vara slut på osäkerheten och politikerna måste agera. Om vi behöver kärnkraft då får man se till att bygga sådan och göra det hela vägen. Sedan ska elen finnas där elen behövs. Även Stockholmarna måste ha vindkraft i sin skärgård för sin el, utbyggnaden ska inte läggas i Norrland eller på landsbygden. Likaså måste vi ta ansvar för den del vi konsumerar när det gäller uranbrytning eller metaller till batterier och vindkraft. Vi måste ta ansvar för vår konsumtion och göra det så bra som möjligt för miljön. Det blir inte bättre av att bryta dessa råvaror i Kina eller Afrika, säger Linda Fransson.
Att Sverige tidigare haft ett välfungerande energisystem med stabila elpriser har varit en konkurrensfördel för svenska exportföretag. Detta är också något som många företag önskar sig tillbaka till.
– Det borde vara ett elområde för hela Sverige.
– Vi vill inte bli kompenserade med bidragsansökningar för statliga stöd för det höga elpriset utan vi efterfrågar fungerande och stabila lösningar som är affärsmässiga. Vi tappar i konkurrensfördel mot övriga Europa när vi ska prissätta elen utifrån priset i andra länder. Det är superviktigt att värna om vår egen tillgång på el och att vi tar ansvar för vår produktion och den miljöpåverkan vår elkonsumtion har, avslutar Linda Fransson.