Sverige ska driva på den gröna och digitala omställningen. Det är genom omställningen som vi kan stärka vår konkurrenskraft och skapa jobb med bra villkor i Sverige. Då kan vi samtidigt förbättra vår beredskap och stärka Sverige. För att fortsätta driva industrins gröna och digitala omställning presenterar regeringen strategin Framtidens industri. Genom strategin skapas förutsättningar för att svensk industri ska bli en nyckel i den gröna och digitala omställningen.
– Industrin är av stor betydelse för Sverige. Här utvecklas nya exportprodukter samtidigt som nya jobb med bra villkor skapas. Att fortsätta driva på den gröna och digitala omställningen ökar Sveriges konkurrenskraft och beredskap, vi stärker Sverige samtidigt som jobb med bra villkor skapas i hela landet, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.
Regeringens tidigare strategi Smart industri bidrog till att lyfta industrin och sätta fokus på omställningen. Den bidrog också bland annat till förnyelse och stärkt omställningsförmåga i små och medelstora industriföretag genom fokus på digitalisering, kompetensförsörjning och hållbar produktion.
Den gröna och digitala omställningen och utvecklingen går allt snabbare. Med Framtidens industri identifierar regeringen fyra övergripande trender i den globala utvecklingen som påverkar industrin och som ligger till grund för det fortsatta arbetet med strategin; nya stora EU-initiativ, en alltmer komplex och sammanlänkad värld, att globaliseringen bromsas in och att Covid-19-pandemins efterdyningar skapar nya förutsättningar.
– Framtidens industri pekar ut riktningen för en konkurrenskraftig svensk industri. Regeringen ska driva på en allt snabbare omställning och samtidigt möjliggöra för fler investeringar som bidrar till minskade utsläpp, ökad export och nya arbetstillfällen. Sverige ska fortsätta vara en ledande industrination där industrin är en avgörande del i den gröna och digitala omställningen, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.