Den 16 oktober arrangeras konferensen PiiA Impact & Innovation Summit på Västerås Kongress. Under en heldag möts företag, forskare och finansiärer med fokus på digitalisering och teknikutveckling i och för processindustrin.
Arrangör är PiiA som är ett av 17 strategiska innovationsprogram som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Programmet PiiA fokuserar på digital och hållbar omställning i processindustrin, teknik som gör industrin smartare och mer hållbar.
– De strategiska innovationsprogrammen har nu funnits i drygt tio år och nu vill vi dela med oss av resultat och effekter från processindustrins perspektiv, samtidigt som vi kraftsamlar inför gemensamma insatser i nya samarbeten, berättar Malin Rosqvist som är programchef för PiiA.
Kostnadsfri konferens
Konferensen är kostnadsfri för deltagarna och ämnet för dagen är teknikutveckling och innovation i processindustrin.
– Vi bjuder in deltagare från både industri och akademi, både dem som medverkat i projekt inom PiiA och de som ännu inte gjort det. Eftersom konferensen äger rum i Västerås vill vi gärna skicka en extra inbjudan till näringslivet och hoppas att många vill passa på att uppdatera sig om vad som händer inom både industrin och i relaterad forskning.
Ett viktigt syfte med konferensen att etablera kontakter och bygga nätverk inför nya samarbeten, både nationellt och internationellt.
Branschens experter talar
Under dagen hålls flera föredrag föredrag av branschexperter, bland andra Mikael Dahlgren, Hitachi, Johan Andersson, SSAB Special Steels, Jens Eliasson, ThingWave och Tomas Wiklund, PulpEye. Det finns också parallella sessioner för olika branscher inom processindustrin där det finns möjlighet att diskutera utmaningar och behov för respektive bransch.
– Med erfarenhet från både industri och akademi vill jag se till att skapa så många synergier som möjligt i innovationssystemet. Jag vill se till att duktiga personer från olika
organisationer möts och att vi hittar finansiering för initiativ som bidrar till industrins konkurrenskraft, säger Malin Rosqvist.
Viktigt innovationssystem
Innovationssystemet omfattar finansiering och konkreta samarbeten där företag, akademi och offentliga aktörer arbetar tillsammans för att lösa komplexa utmaningar. Den statliga finansieringen till samarbeten av det här slaget kommer vanligtvis från Vinnova, Energimyndigheten och Formas, men det finns fler finansiärer som på olika sätt bidrar till utveckling av svensk forskning och konkurrenskraft.
De strategiska innovationsprogrammen har varit en form för samarbeten genom gemensamma projekt som fokuserar på olika branscher och sektorer. Efter innovationsprogrammen kommer, med start i år, nya program som går under namnet Impact Innovation.
– För oss i PiiA är det därför viktigt att få dela med oss av lärdomar och erfarenheter samt vilka effekter programmet ha till nästa generations program. När det gäller processindustrin och dess betydelse för svensk ekonomi vill vi förstås också uppmärksamma de nya programmen på vad branscherna i den här industrin kan behöva framöver, säger Cathrine Helin som är ordförande i PiiA:s styrelse och ansvarig chef för forskning inom automation på ABB i Sverige.
– I Sverige har vi ett unikt R&D-ekosystem med bra samverkan mellan akademin, industrin och start-ups. En viktig del av detta är de gemensamma projekten som drivs genom program som exempelvis PiiA och Impact Innovation. Vårt R&D-ekosystem ger oss internationella konkurrensfördelar, och det är spännande att få vara en del av detta och bidra till dess framgång.
”Jag vill se till att duktiga personer från olika organisationer möts”
16 oktober, kl 9–17
Västerås Kongress, Munkgatan 7, Västerås
Kostnadsfritt
Anmäl dig och ta del av programmet på sip-piia.se