Nu är det återigen dags för branschens stora evenemang inom områdena automation och processteknik, nämligen mässorna Scanautomatic och Processteknik.
Tre intensiva dagar
Mässorna går av stapeln tisdagen den 9 oktober på Svenska Mässan i Göteborg och pågår till den 11 oktober. Under mässans tre dagar samlas hela branschen för att göra affärer, träffa gamla och nya kunder, umgås med branschkollegor och stifta nya bekantskaper. Här finns ett utmärkt tillfälle att utbyta tankar och idéer både under spontana möten och genom att delta i mässans många seminarier och föredrag.
Prisutdelningar
Liksom tidigare år kommer man även under årets mässa dela ut Scanautomaticpriset till årets främsta innovationer inom automationsområdet och processteknik.
Även i år kommer man att dela ut ett pris bästa ”Automationsstudent”.
– I mässutställningen kommer det att presenteras olika tekniska lösningar från över 300 utställare, säger projektledare Pia Nyzell.
Nytt och beprövat
Mässorna arrangeras vart annat år. Senast var det år 2016 som de genomfördes. Cirka 300 företag ställde ut och det kom drygt 10 300 besökare.
Vad kan besökare förvänta sig i år? Både nya arrangemang och gamla, beprövade knep och programpunkter är inplanerade. Till de nya programpunkterna hör exempelvis New Nordic Lab, en ny mötesplats för laboratoriebranschen.
Ett eget område
New Nordic Lab bildar ett helt eget område på mässan och fokus kommer att ligga på labb och analys integrerat i produktionen.
Här får man vidareutbildning, detaljkunskap om nya direktiv, man får se nya tekniker och projekt samt skapar sig en överblick över hela branschen.
Kostnadsfritt
Alla seminarierna är kostnadsfria och varje dag kan man lyssna på flertalet ”Keynote Speakers” och deras olika case och tips.
Även seminariedelen på båda mässorna, Scanautomatic och Processteknik, kommer att ha fokus på hur digitaliseringen håller på att förändra branschen.
Programmet erbjuder många olika programpunkter så alla kan hitta något som är intressant för just dem.
Bland annat kommer man att ta upp områden som IT-säkerhet och hur man skyddar sig mot cyberattacker, hur robotar kan automatisera nya delar av industrin och hur man kan använda virtual reality (VR) och artificiell intelligens (AI) samt hur man skapar smarta fabriker.
I scenprogrammet lyfter man upp flera olika intressanta exempel och case på hur svenska företag kan utnyttja digitaliseringen för att bli ledande inom den digitala utvecklingen.
– Ett annat av våra fokusområden som kommer att bli synlig är Smart Industri, säger Pia Nyzell.
Begreppet förekommer ofta och är bland annat grunden i den nyligen lanserade satsningen på Nyindustrialiserings Strategi.
Smart industri
Smart industri skall bidra till att stärka industrins konkurrenskraft och göra investeringar i svensk industri mer attraktiva. Strategin i sig grundar sig i fyra områden; digitalisering, hållbarhet, kompetens och innovationskraft som kommer vara tydliga teman i scenprogram och innehåll på årets mötesplats.
Förutom digitalisering berör man även andra teman som smart industri, produktivitet, energieffektivisering och teknikutvecklingen.
Byter namn
Projektet Möjligheternas Värld byter namn och blir ”Smarta fabriker”. Satsningen genomförs i samarbete med Göteborgs Tekniska College och syftet är att ge ungdomar möjlighet att uppleva den senaste produktionstekniken. Smarta fabriker är en arena där näringsliv och skola möts för att stärka ”ab Sverige” inom industri och teknik. Smarta fabriker är en populär aktivitetsyta på mässan. Här visas teknik och lösningar i ett praktiskt sammanhang.
Bilfabriken 4.0
På mässan kan man besöka Bilfabriken 4.0 som representerar det man menar med en ”Smart fabrik”. Industri 4.0 är ett hett begrep och i Bilfabriken 4.0 får mässbesökarna vara med och utforska tekniker som Augmented Reality, Big Data, Internet of Things, Network Society och Digital Twins. Dessa kommer att konkretiseras med hjälp av olika workshops.
Över 100 företag, organisationer, skolor och myndigheter är med som samarbetspartners och över 100 studenter från högskola, yrkeshögskola, yrkesvuxenutbildning och gymnasium har under skoltid konstruerat och byggt olika ”fabriker” med handledning från företagen som kommer att delta.
Automation Summit
Automation Summit 2018 genomförs den 9 oktober i Göteborg, i anslutning till Scanautomatic och Processteknik. Summit samlar beslutsfattare för att diskutera utmaningar och möjligheter och hur man investerar i Sveriges industriella framtid.
Produkter på mässan
Naturligtivs kommer det att visas mängder av automationsprodukter på mässan. Både etablerade och välbeprövade lösningar och nya innovationer.
Företagen anmälde även i år sina nyheter till Scanautomaticpriset. Dessa kommer att märkas i utställningen så att även besökarna kan välja ut sina favoriter.
Prisjuryn har gått igenom anmälningarna och gjort en professionel bedömning av vilka som skulle få nomineras. Bland de företag som blev nominerade märks exempelvis Novotek.
– För tredje gången i rad är Novotek nominerade till Scanautomaticpriset, skriver företaget i en kommentar till nomineringen. Med två vinster i ryggen hoppas vi nu att även kunna ta hem den tredje.
Årets produkt från Novotek är en uppkopplingstjänst/produkt för scadasystem mot ai, Digital Twins och andra system. Syftet är att användaren ska kunna skapa System-of-Systems.
Under ett antal år har internetbaserade system utvecklats snabbt tack vare möjligheten att utnyttja vad andra redan gjort för att utveckla nya, kombinerade tjänster. Detta har ansetts osäkert eller omöjligt för industriella applikationer fram till att ge lanserade sin satsning på Predix och Industriell Internet. Industriella kunder kan nu på ett säkert sätt koppla upp sitt befintliga scadasystem mot den uppsjö av möjligheter och tjänster som finns i molnet, därigenom kan de utvecklas lika fort som kunderna.
Nivågivare
En annan produkt som blev nominerad till priset är en ny kapacitiv nivågivare från Carlo Gavazzi.
– Den kommer att finnas i företagets monter B01:40, vid scenen i A-hallen och vi kommer att demonstrera den där, uppger Carlo Gavazzi.
Givaren är utvecklad för att detektera vattenbaserad vätska genom rör eller tankar (ej i metall). Kompenserar kontinuerligt för fukt, skum och avlagringar som byggs upp över tid.”