Odense stad i Danmark är inte bara världsberömt för att det är HC Andersens hemstad utan numera också för sitt unika ekosystem av dansk robotik. Här är flera institutioner, företag och kommunen en del av ett framgångsrikt robotkluster. Tidningen Automation reste till Odense för att bland annat besöka Nordens största robotmässa, R-22.
Redan första mässdagen av R-22, som hölls i slutet av mars, var aktiviteten i mässhallarna i Odense Congress Center i full gång. Ett stort antal utställare fanns på plats – de flesta från Danmark men även från övriga Norden – som tillsammans visade upp en imponerande samling av olika robotar och drönare. Totalt besökte 1400 mässan under öppningsdagen.
Mässan öppnades av Odenses borgmästare, Peter Rahbæk Juel med orden:
– Vi vill ha mer. Vi vill se ännu fler fantastiska idéer omvandlas till framgångsrika företag. Vi vill att Odense ska bli världens ledande stad för robotteknik. Vi vill att ’Made in Odense’ ska vara ett kännetecken för kvalitet och innovation.
Förutom ett huvudtal från robotentreprenören Esben Østergaard om de nya gränserna för robotik, lanserades också fyra världspremiärer i form av nya produkter från OnRobot, Effimat, Roeq respektive Intelligent Systems.
Finska Statzon var ett av flera startupföretag som kommit till Odense för att visa upp sina innovationer. Förtagets affärsidé bygger på att samla pålitlig industri- och teknikdata från marknader över hela världen i en enda plattform.
– Med vår samlade data får man snabbt fram trender, siffor fakta och statistik om teknik och produkter som rör robotik, automation, AGV:er, cobots och mycket mer. Vår lösning, som är den enda i sitt slag, ger företag snabb tillgång till tillförlitlig information som kan ligga till grund för deras strategiska planer eller för snabba beslut som måste tas, säger Kimmo Koukkanen, en av grundarna av Statzon.
Ett annat stort fokus på mässan var cobotar. I Automationsföretaget Bilas monter demonstreras förtaget sin storsäljare på cobotsidan.
– Det som skiljer Bilas cobot åt från andra är mjukvaran och tillgängligheten. Dessutom är den otroligt enkel att programmera och omprogrammera, förklarar Brian Spetzler från Bila.
Det unika ekosystemet för dansk robotik, centrerat kring Odense på ön Fyn, bygger på år av framgångar som fångat internationella investerares uppmärksamhet. Sedan 2015 har det samlade värdet för danska startups inom robotik ökat 3,7 gånger och nådde 1,1 miljarder euro i början på 2022. Danmark rankas idag som nummer ett i Europa räknat på investeringar per capita och nummer tre efter riskkapitalinvesteringar i startups. Positionerna innehas i huvudsak på grund av aktiviteter hos medlemmarna i det nationella robot- automations- och drönarklustret i Odense Robotic.
– Odense ligger i hjärtat av Europa när det gäller höga tillväxtområden för kollaborativa robotar, servicerobotar och drönare. Vårt robotkluster försörjer en stor undervegetation av leverantörer, partners nationellt och internationellt och skapar attraktiva jobb. Och vårt universitet, vår stad och våra lokala företag drar alla nytta av att ha ett nav för robotik på vår bakgård, och attraherar specialister och högprofilerade teknikföretag från hela världen säger borgmästaren Peter Rahbæk Juel.
Ekosystemet av dansk robotik i siffror:
418 företag jobbar med robotik
10 700 anställda i robotföretag
264 nya startups har grundats
4900+ anställda inom startups (siffran har växt med 75procent sedan 2019)
21 danska investeringar har genomförts inom robotik under de senaste 24 månaderna