SPS 2024, Europas ledande mässa för smart produktion och automation, samlade i november omkring 1100 utställare och över 50 000 besökare i Nürnberg. Trots minskat antal utställare visar mässan på tydliga trender: ökad energifokus, digitalisering och personsäkerhet.
– Många företag har tvingats minska sina mässaktiviteter, men intresset för innovation och hållbarhet är fortsatt stort, säger Sylke Schulz-Metzner från arrangören Mesago.
Med teman som styrteknik, sensorteknik och industriell IT lockar SPS allt fler aktörer från hela världen, inklusive svenska företag som Avassa och ABB. Mässan befäster sin roll som en central mötesplats för branschen, där framtidens lösningar för effektiv och CO2-neutral produktion står i fokus.
Mässområdet i Nürnberg utgörs av ett femtontal stora hallar. Den övergripande inriktningen är att beteckna som ”Factory Automation” men arrangören ser ett ökande intresse för energiapplikationer och tillhörande sensorteknik hos utställarna.
Det är ju ett område som inte minst i Tyskland blir mer och mer betydelsefullt. Även begreppet ”personsäkerhet” är något som Mesago ser som en viktig del av årets SPS.
Beckhoff är en av de utställare som satsar mycket SPS. Montern var bland de största på mässan. Familjeföretaget Beckhoffs huvudägare och VD, Hans Beckhoff, fanns personligen på plats och visade företagets produkter och lösningar för besökarna.
Företagets svenska dotterbolag var också här med flera representanter. Jag träffade Benny Olsson som är baserad i Malmö och han bekräftade att SPS är mycket viktig för Beckhoff. ”Det är här som nyheter visas upp”, förklarade han och noterar att fler och fler svenska kunder kommer till SPS.
”I år presenterar vi till exempel ett nytt eget visionsystem och en ny serie med frekvensomriktare i kapslat utförande” fortsatte Benny. ”Beckhoff har ju lanserat begreppet ”cabinet-free” automation med komponenter, PLC, I/O med mera, som kan monteras direkt i krävande industrimiljöer och inte behöver placeras i traditionella skåp.”
En annan leverantör som valde att vara med på SPS är svenska Avassa.
”Detta är första gången vi är här”, sa marknadschefen Amy Simonson. ”För oss är det inte bara besökarna som är intressanta utan vi ser också kunder bland andra utställare”.
Stockholmsbaserade Avassa har en applikationscentrerad plattform för att distribuera, övervaka och observera applikationer som körs i Edgemiljö, på många platser och med höga krav på exakthet och precision.
Energieffektiv och CO2-neutral industriproduktion genom att utnyttja digitaliseringspotentialen för att optimera processer var bärande idén hos ABB.
De visade driv- och styrteknik, installationslösningar, motorskydd och maskinsäkerhet men även visionsystem och nya energieffektiva motorer i klass IE6.
ABB tog alltså fasta på energieffektivitet och det bekräftar mässarrangörens bedömning att ämnesområdet har stor betydelse på den tyska marknaden för det är dit eller åtminstone till kontinentaleuropeiska kunder som man i första hand vände sig till. Ingen svensk personal fanns nämligen i företagets monter.
2017 köpte ABB det österrikiska företaget B&R (Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH). Avsikten var att komplettera koncernen med kompetens inom Factory Automation.
På SPS fanns B&R i en egen monter, lika stor som moderbolagets, och de lockade många besökare. Kundgruppen är främst maskinbyggare inom en mängd olika branscher.
AI som hjälpmedel för kodning och molnbaserad teknik var något som B&Rs visade på mässan. Liveoptimering av prestanda och energiförbrukning, prediktivt underhåll och förbättrad personsäkerhetsteknik är några av de möjligheter som företaget förutspår. B&Rs svenska verksamhet var inte representerad på SPS.
I Siemens monter, som egentligen var en hel hall, tog Mikael Kraft, ansvarig för Factory Automation hos Siemens AB i Solna, emot mig och visade mig runt.
I likhet med ABB är hållbarhet något som hela tiden kommunicerades runt de produkter och lösningar som presenterades. Mikael berättade att Siemens samarbetar med Microsoft och Nvidia för att ta fram AI-lösningar inom olika områden.
Många utställare framhöll generativ AI som ett verktyg inom olika branscher. Så även Siemens som använder begreppet ”Industrial Copilots” och vill förbättra samarbete mellan människa och maskin och även effektivisera innovation och produktutveckling. Parallellt med välkända hårdvaruprodukter marknadsförs flera mjukvaror för produktdesign, kodgenerering men också processövervakning och felsökning.
Siemens har också tagit fasta på en nyare generations vana vid högnivåprogrammering i stället för traditionell PLC-dito och arbetar med verktyg för att överbrygga detta problem
Faktaruta:
Bör man besöka SPS?
Ja, definitivt, det är verkligen en innehållsrik och intressant mässa där massor av nya produkter och lösningar presenteras. Med det stora antalet utställare och för att kunna smälta alla intryck är det att rekommendera att ha mer än en dag avsatt för besöket.
Nästa års upplaga går något senare än årets, 25-27 november, och det kan vara en poäng att planera en eventuell resa redan nu.
Hotell i Nürnberg är ganska dyra under mässagarna men man kan bo i någon av grannstäderna och åka tåg till Nürnberg. Från Haupbahnhof åker man sedan tunnelbana ca tio minuter ut till mässområdet.
Text: Ulf Olofsson