Handelsminister Ewa Björling har nyligen tagit emot en strategi för standardisering som Sveriges Standardiseringsförbund tagit fram.
– Internationell standard är viktigt för ett exportberoende land och ett land som är bra på innovationer, sade handelsminister Ewa Björling.
Löser gemensamt
Standarder är frivilligt och i samförstånd framtagna gemensamma lösningar på ofta återkommande problem och standardisering har varit utslagsgivande för industrialiseringen och har stor betydelse på i stort sett alla områden, skriver Sveriges Standardiseringsförbund i en kommuniké.
Standarder gör det enklare att följa lagen, de fungerar som stöd för tillämpning av föreskrifter, vilka kravnivåer som gäller för exempelvis säkerhet, hälsa och miljöskydd.
Strategin vänder sig både till de som idag är aktiva i standardiseringsarbete och som även kanske deltagit i arbetet med dess framtagnig men även till de som framöver kommer att ha en viktig roll för att omsätta den i praktiken. Det vill säga, stora och små företag, myndigheter, standardiseringsorganisationer, universitet och högskolor och många andra organisationer.
– Standardiseringen är också en viktig beståndsdel för tillträde på nya marknader och spelar roll i frihandelsavtal, som till exempel nu vid TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) som förhandlas mellan EU och USA.
Den nya strategin ger vägledning för hur vi ska hävda svenska intressen på den internationella standardiseringsarenan, hur vi på bästa sätt ska nyttja standarder som stöd för lagstiftningen och för en effektiv tillsyn samt hur vi ska agera för att standardiseringen ska fungera så effektivt som möjligt och möta kunders och samhällets behov, både idag och i framtiden.
Arbetet med strategin har genomförts i tre steg. Först genomfördes en bred intervjuundersökning och omvärldsbevakning. Därefter ägde olika seminarier rum och slutligen gick den ut på remiss.
Brett samarbete
I de olika remisstegen deltog myndigheter, intressesammanslutningar, standardiseringsorganisationer, företag stora som små, m m.
– Sammantaget har över 70 olika intressenter varit involverade i arbetet, skriver initiativtagaren Sveriges Standardiseringsförbund.
Även SEK, Svensk Elstandard, ställer sig positiva till den nya strategin.
– En tydlig nationell strategi stärker svenska intressenter inom områden som är viktiga och underlättar för att de standarder som tas fram anpassas efter våra intressenters förutsättningar och behov, skriver sek i en kommentar.
– Nästa steg blir nu att ta fram handlingsplaner, konstaterar sek.
Bra för innovationer
Standardiseringen främjar innovationer. Nya produkter når snabbare ut på marknaden. Möjligheten att lansera svenska idéer eller svenska standarder, som förslag till globala eller europeiska standarder ökar vårt inflytande över prioriterade områden. Standardiseringens övergripande idé är att ange kravnivåer för varor, tjänster och processer som leder till god funktion, hög säkerhet och jämförbarhet. Sverige har en fördel. Vi är ett litet, lättrörligt land med korta beslutsvägar, hög innovationsförmåga och förmåga att nå konsensus, skriver Sveriges Standardiseringsförbund.