Har ni tänkt på vilket avancerat mätverktyg ni har i er egen ficka? Bokstavligt talat. Dagens mobiler är fulla av sensorer: sensorer som känner av hur telefonen är vriden, ljussensor som ställer in ljusstyrkan på skärmen, bildsensor som kan ta foton och läsa streckkoder, mikrofon som också kan mäta ljudstyrka. Vissa mobiler kan redan känna av temperatur, lufttryck och luftfuktighet och snart kan de mäta koldioxidhalt och skapa 3D-bilder.
Förra året såldes över en miljard smarta mobiler. Lägg till det en kvarts miljard surfplattor. Det blir många miljarder sensorer. Dessutom växer marknaden stadigt. Fler och fler mobiler säljs, var och en med fler och mer avancerade sensorer för varje ny modell.Den enorma marknaden för sensorer kommer att driva på teknikutvecklingen samtidigt som priserna pressas. Följden blir att alla, inklusive industrin, får tillgång till mätverktyg i en aldrig skådad omfattning. Därmed blir det möjligt att mäta i tillämpningar och på platser, där det inte var möjligt tidigare – tekniskt eller ekonomiskt.
Detta är bara ett exempel på att konsumentelektroniken får ett enormt inflytande på alla typer av automation, det må vara industriautomation, fastighetsautomation eller infrastruktur. Redan idag är surfplattan populär som operatörspanel. Vi ser också hur trådlös dataöverföring, sakernas Internet och molntjänster håller på att förändra vårt arbete.
Det är förstås en följd av den tekniska utveckling som den enorma marknaden för konsumentelektronik för med sig. Men inte bara därför. Just för att det är konsumentelektronik, leder det också till att vi alla vänjer oss vid tekniken. Idag har många av oss tillgång till betydligt mer avancerad teknik och avancerade tjänster privat än vi har på jobbet. Det är en kunskapsresurs som vi ska utnyttja.Konsumenttekniken kan inte avfärdas som leksaker. Förmår industrin och automationsföretagen utnyttja de nya möjligheterna, öppnar sig en spännande framtid för automationstekniken, minst lika spännande som de gångna decenniernas utveckling. Det skapar dessutom förutsättningar för att svensk industri ska stå sig i konkurrensen med låglöneländerna.
Visst blir det en omställning för automationsföretagen att vår privata elektronik styr utvecklingen. Men det utgör knappast något hot mot branschen. Konsumenttekniken behöver anpassas både när det gäller miljötålighet, driftsäkerhet och funktioner. Och inte minst måste IT-säkerheten öka när tillämpningarna blir säkerhetskritiska. Så nog finns det jobb för automationsföretagen i en tid där konsumentelektroniken leder utvecklingen. Vi kan förvänta oss en
oerhört spännande tid som jag ser fram mot att få skriva om.
Dag Toijer
(Visited 14 times, 1 visits today)