Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation
    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation
    Hem » När förändringarna får löpa amok
    Ledare

    När förändringarna får löpa amok

    2017-02-22
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    – IT-branschen har lyckats med konststycket att vältra över kostnaderna på kunderna. Det tricket klarar få andra företag.

    iRör inte en fungerande maskin, även om den skulle kunna fungera bättre. Så lyder ett gammalt talesätt i industrin. Det brukar användas som ett bevis på hur konservativ industrin är. Men en produktionsanläggning är så komplicerad att det krävs eftertanke för att överblicka alla konsekvenser av en förändring samtidigt som driftstopp har stora ekonomiska följder. Att aldrig förbättra produktionen är förödande, men att hela tiden göra om allt är inte bättre.
    Hur det blir när klåfingriga tekniker ständigt gör om allting är it-branschen ett varnande exempel på. Där kommer ny hårdvara och nya programuppdateringar hela tiden. Förbättringar heter det, men ofta innebär en uppdaterad programvara mer skada än nytta. Plötsligt ser användargränssnittet helt annorlunda ut, och det tar lång tid att återfinna de funktioner man behöver. Om man alls hittar dem.Men det är värre än så. Uppdateringarna innebär ofta att den hårdvara man har inte längre räcker till för den nya programvaran. Antingen får man finna sig i att köpa en ny eller också att programmet arbetar mycket trögare än tidigare – om det alls fungerar. Det är inte heller ovanligt att mjukvaror som arbetar ihop inte kan kommunicera med varandra efter en uppgradering. Och så måste man leta tillägg till annan programvara bara för att komma till det läge man var före uppgraderingen av den första. Eller köpa ny.
    Det fascinerande är att it-branschen lyckats med konststycket att vältra över kostnaderna på oss kunder. De är vi som får lägga tid på att hitta funktionerna i den nya programversionen och få saker att funka ihop. Och inte nog med det, vi luras att ständigt köpa nya grejer för att hänga med. Det tricket klarar få andra företag.Visst kan uppdateringar behövas, inte minst av säkerhetsskäl. Men varför måste it-teknikerna samtidigt ändra användargränssnittet och kraven på hårdvara så gott som varenda gång? Uppgraderingar kan medföra förbättringar, men de är långt ifrån alltid så stora att de motiverar extraarbetet som blir följden.
    Det värsta är att den här inställningen har spritt sig till resten av samhället. Men låt er inte ryckas med att acceptera ständiga, ofta onödiga, förändringar. Jag inser att det inte är lätt, men försök i alla fall så långt det går. Att kräva ”ständiga förändringar” och sedan gnälla över att det strular är knappast proffsigt.
    Nu finns säkert den här insikten i industrin, men det räcker inte när konsumenttekniken med sitt ständiga uppdaterande letar sig in på fler och fler ställen även där. Det gäller att tänka sig för när man tar in ny teknik i fabriken.
    Dag Toijer

    (Visited 10 times, 1 visits today)
    Dag Toijer

    Relaterade artiklar

    Ledare Mary Örnborg2022-03-14

    Ryska gasen kan bli vårt problem

    Ledare Mary Örnborg2021-12-16Uppdaterad:2022-02-24

    Bubblande framtidstro

    Ledare Mary Örnborg2021-10-22Uppdaterad:2022-03-28

    Ny chefredaktör startar redaktionsråd

    Ledare Dagmar Zitkova2021-05-10

    Vaccinfabrik i Sverige – ett hett debattämne i det breda samhället

    Kommentarer är stängda.

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    (Visited 5 times, 1 visits today)

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.