Vi lever i en tid som närmast är besatt av att mäta. Det är opinionsmätningar av alla slag, det är kvartalsrapporter i det oändliga, det är benchmarking hit och dit och det ska räknas ”gilla” på Facebook. Allt från ekonomi till åsikter ska jämföras, kollas och diskuteras.
Då skulle man förstås hoppas att det stora mätintresset också gav utslag i produktionen. Dessvärre verkar det inte vara riktigt så. Visst mäts det i fabrikerna, men det känns knappast som den verksamhet man satsar mest på. Trots att mätteknik är svårt, drivs utbildningar ofta av privata företag som ger korta kurser eller i bästa fall ingår det som en liten del i en helt annan utbildning. Och när vi på redaktionen får information om nya spännande produkter eller tekniska genombrott handlar det väldigt sällan om mätteknik, mycket oftare om kommunikation eller programvara. Antingen händer det väldigt lite på mätområdet eller också är just mättekniker extra dåliga på att tala om vad de gör.Trots att mätningar är helt avgörande för att lyckas med produktionen, verkar mättekniken ligga i något slags bakvatten. En förklaring hittar man nog hos mätföretagen själva. I det här numret gör vi en stor genomgång av den svenska mätbranschen, alltså de företag som säljer mätutrustning till svensk industri. En sak som är uppenbar är att många företag är så små. 40 procent av dem omsätter mindre än 10 miljoner kronor – totalt. Och då är långt ifrån allt de sysslar med mätteknik. Visst finns det några stora företag som säljer mätteknik för förhållandevis mycket pengar, men för åtskilliga av dem är det ändå bara en liten del av deras verksamhet.En annan sak som är påfallande är att det inte verkar finnas någon branschförening för mätföretagen. För ett par år sedan gjorde vi på Automation en kartläggning av föreningarna inom produktionsområdet. Vi hittade branschföreningar för i stort sett allt: hydraulik och pneumatik, olika datanät, ventiler, robotar, underhåll och allmänna automationsföre-ningar. Men vi hittade ingen förening för mätföretag.
Visst finns Instrumenttekniska före-ningen, en användarförening som ägnar en hel del kraft åt mätteknik. Heder åt dem. Men det skulle behövas ett större engagemang från mätföretagen själva. Om nu företagen är små, kan väl samarbete vara en väg att driva utvecklingen framåt. En förening typ Sveriges Mätteknikföretag skulle kunna ta upp frågor om mer forskning, teknikutveckling och bättre utbildning inom mätteknik. Den kunde också tala om för företagsledningarna att mätteknik är viktigt även i fabriken, inte bara när man ska ta fram kvartalsrapporter och benchmarka företag.
Dag Toijer
(Visited 17 times, 1 visits today)