I en tid där tekniken utvecklas i raketfart och omdefinierar vårt sätt att arbeta och leva står jämställdhetsfrågan i teknikbranschen som en viktig utmaning. Trots framsteg i strävan mot ökad jämställdhet, fortsätter den ojämna könsfördelningen att vara en realitet inom många tekniska områden.
Teknikhögskolan har granskat vad jämställdhet i arbetslivet verkligen innebär. Man har analyserat könsfördelningen inom Automationsingenjör robotik-utbildningen och undersökt de positiva effekterna av en mer jämställd teknikbransch, med insikter från studenter själva.
Jämställdhet handlar om att alla människor ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter, både i arbets- och samhällslivet. Det handlar om att bryta ned könsstereotypa normer och attityder som kan begränsa individers potential. Jämställdhet i arbetslivet innebär inte bara att könen ska vara jämnt fördelade inom olika yrken och utbildningar, utan också att alla människors kompetens och erfarenheter ska tas tillvara, oavsett kön eller könsidentitet.
”För att upprätthålla en industrikvalitet i världsklass är en strategisk satsning på jämställdhet av avgörande betydelse. En bransch som värdesätter och nyttiggör individuell kompetens säkerställer en konkurrenskraftig industri med tillväxt och en plattform för innovation.”
– Teknikföretagen.
Teknikhögskolans automationsutbildning i siffror
Sedan starten av Teknikhögskolans YH-utbildning i Automationsingenjör robotik 2019, har den ojämna könsfördelningen varit tydlig. Vad som orsakar denna obalans är komplicerat, men det är tydligt att det är av stor vikt att fortsätta belysa problemet och framhäva kvinnliga förebilder inom tekniska yrken.
– Varför är det fler män som väljer denna utbildning och bransch? Jag tror att det här är en fråga om stereotyper om vad som traditionellt sett anses intressant för män och kvinnor. Men kön, ålder och bakgrund ska inte hindra någon. Det viktigaste är att ha ett genuint intresse för teknik och en vilja att utvecklas, säger Victoria Andersson, student vid Teknikhögskolan.
En annan student på Teknikhögskolan är Julia Nut som resonerar kring jämställdhetsfrågan så här:
– För närvarande dominerar män inom automationssektorn, men där det finns olikheter finns också möjligheter.
Statistik
Statistiken visar att den aktuella könsfördelningen bland studenter inom Automationsingenjör robotik-utbildningen är följande:
Kvinnor: 7.2%
Män: 92.8%
Positiva effekter av jämställdhet i tekniska branscher
Jämställdhet är en berikande faktor i arbetslivet. Det är inte bara en grundläggande del av företags sociala ansvar, utan också en nyckel till ett framgångsrikt samhälle. Jämställdhet handlar om att utnyttja och främja olika talanger och perspektiv för att skapa en bättre framtid för alla.
– Robotik är en växande bransch med kontinuerliga investeringar, och detta kräver kompetenta medarbetare med varierad erfarenhet. Det är av stor vikt att öka jämställdheten inom yrket, eftersom bristen på kvinnliga automationsingenjörer inom robotik är påtaglig, säger Johan Moraeus, utbildningschef på ABB Robotics.
Mångfald banar vägen för banbrytande idéer och lösningar som kan forma tekniklandskapet på sätt vi ännu inte kan föreställa oss. Det gynnar både enskilda individer och teknikvärlden som helhet. Genom strategiskt arbete för en mer jämställd teknikbransch kan hållbara, inkluderande och innovativa verksamheter skapas gemensamt.
– Jag hoppas att de föråldrade föreställningarna om att teknik endast är för män snart kommer att vara ett minne blott, så att kvinnor som jag kan få chansen att visa våra förmågor inom det tekniska området, säger Julia Nut.