IUC Syd lanserar en ny industrimiljö i Östra Hamnen, Malmö, där små och medelstora industriföretag kan utforska framtidens teknik och innovation.
Arenan, som ska stå klar i februari, ska fungera som en demoyta och mötesplats där företag kan prova på ny teknik, utbildas och inspireras i allt från robotik och automation till AI och materialinnovation.
Den 600 kvadratmeter stora lokalen kommer att inrymma avancerad utrustning och robotar från ledande leverantörer, och erbjuda företag en miljö som kombinerar praktiska demonstrationer med mötesrum och utbildningsutrymmen.
Företagen ska exempelvis också kunna delta i utbildningar om lean-produktion och ta del av materialprover i ett nyinrättat materialbibliotek. Tanken är att ge industrin möjlighet att se och känna på nya innovativa material och förstå hur dessa kan användas för att förbättra deras produktion.
– Vi vill minska tröskeln för företag att våga satsa på teknikomställning, säger Joakim Enquist, representant för IUC Syd.
Med över 25 anställda i Skåne har IUC Syd som mål att stödja regionens mindre industriföretag, men även större företag, genom att tillhandahålla resurser, kompetens och ett brett nätverk.
IUC Syd har redan erfarenhet av att hjälpa företag med digitalisering, automatisering och hållbarhet genom olika projekt, ofta med stöd av låg kostnad eller utan avgift. Den nya lokalen i Malmö ska förstärka detta arbete och fungera som en bro mellan företag och akademiska institutioner, forskningsinstitut som RISE, och större industrier. Målet är att minska det teknologiska gapet och skapa en gemensam plattform för industriell utveckling i Skåne.
– Våra lokaler ligger i Tobaksbolagets byggnad – en industrimiljö som förhoppningsvis gör att företagen som besöker oss kommer känna sig hemma i den här miljön. Företagen ska få möjligheten att lära sig allt om ny teknik och få insikt i hållbara produktionsmetoder. Det kommer också att vara möjligt för företagen att ta egna initiativ till aktiviteter eller event i våra lokaler, förklarar Enquist.
Genom att samla resurser och kunskap under ett tak hoppas IUC Syd bidra till att stärka industrins konkurrenskraft och framtidssäkra regionens tillverkningsföretag.
Satsningen och arenan har också en strategisk betydelse för kompetensförsörjningen i regionen. Arenan kommer att vara öppen för teknikstudenter och elever från Teknikcollege, vilket ska öka intresset för industriyrken och skapa en direkt länk mellan utbildning och arbetsmarknad.
– Det är inte alltid så lätt för studenter att få komma till riktiga industrier för ett studiebesök. Då kan vi med våra showrooms vara ett bra komplement för att visa men också berätta hur industrin fungerar.
Invigningen är planerad till februari eller mars 2024, och IUC Syd ser fram emot att välkomna företag, kommuner, och andra samarbetspartners för att visa hur den nya arenan kan bidra till Skånes industriella utveckling.
Faktaruta
IUC Syd är en företagsstödjande organisation som finansieras genom verksamhetsstöd från Region Skåne, medlemmar, samarbetspartner och projektmedel från EU:s regionalfonder. IUC Syd har 130 medlemmar och arbetar varje år med runt 400 skånska tillverkande företag.