Klara konkurrensen med låglöneländerna, skapa mer miljövänlig och energieffektiv produktion, motverka brist på kompetent personal när 40-talisterna går i pension …. Svensk industri måste ständigt förbättra sig.
Ofta heter lösningen automation. Men det betyder inte att så mycket automatisering som möjligt är ett universalrecept på framgång. Tvärtom, människan är fortfarande en viktig del i produktionen. Automation är alltså inte en renodlat teknisk uppgift, utan det gäller att hitta den optimala balansen mellan automatik och mänsklig medverkan i varje anläggning.Mackmyras nya whiskydestilleri i Gävle är ett bra exempel på hur viktig balansen är mellan automatik och människor. Förvisso används den senaste automationstekniken, men några av de viktigaste uppgifterna överlåts inte åt maskiner. När man ska bedöma doft och smak, fundamentalt när man styr whiskyprocessen, är det operatörerna som får träda till. Även i andra avgörande moment är det operatörerna som styr.
Men Mackmyras nya whiskyfabrik är intressant på fler vis än så. Ett är att man använder fabriken till mer än produktion. Det är också en besöksanläggning, en verksamhet som inbringar flera miljoner kronor årligen.
Visst – ett whiskydestilleri har säkert lättare att få besökare som betalar 150 kronor för en rundvandring än andra industrier. Men egentligen kan väl en fabrik vara en lika stora upplevelser som en ruin eller en djurpark. Om inte annat kan fabriksbesök fungera som marknadsföring, både mot kunder och de ungdomar man hoppas ska jobba där i framtiden.
Kreativt nytänkande ser man också i Mackmyras processanläggning som är byggd uppifrån och ner istället för vågrätt, som andra fabriker. Varför bygga in onödiga pumpar som drar energi och kan gå sönder, när whisky rinner neråt av sig själv, resonerade man.Automatisering är en typisk ingenjörsuppgift. Men ingenjörerna kan bidra med mycket mer, vilket exemplet Mackmyra visar. Företaget startades av ett gäng kamrater från kth, som vid det laget arbetade som civilingenjörer på olika håll men ville prova något nytt. ”Vi hade jobbat några år på olika företag, men kände inte att vi fick utrymme för vår kreativitet där vi jobbade. Att det blev just whiskytillverkning, är däremot en slump”, förklarar Jonas Berg, tidigare produktionschef och en av grundarna.
Det här gänget genomförde sin vision, men man kan undra hur mycket ingenjörsmässig skaparkraft som stängs in av traditionellt tänkande på företagen. Det finns mycket mer än enbart mattekunskaper att hämta på de tekniska högskolorna. Kreativitet kopplad till tekniska kunskaper är en stark kombination, som borde utnyttjas bättre.
(Visited 16 times, 1 visits today)