Två saker upprepas ständigt: att industrin förändras och att den har svårt att få tag på kvalificerad arbetskraft. Jag ifrågasätter inget av dessa påståenden. Däremot undrar jag om industrin själv inser konsekvenserna av dem. För förändringarna behöver bli ännu större.
Industrin genomgår förvisso många förändringar. Ökad konkurrens i globaliseringens kölvatten kräver nya arbetsmetoder med automatisering, it-teknik och leantänkande. Följden blir att okvalificerade jobb försvinner medan de kvalificerade jobben fler.
Trenderna väger inte upp varandra och industrijobben minskar, men de jobb som blir kvar ställer desto högre krav på medarbetarna: de måste ha hög teknisk kompetens, klara fler och fler arbetsuppgifter och ansvara för större värden.De ökade kraven gör det ännu svårare att rekrytera personal eftersom industrin konkurrerar om de högutbildade med många andra branscher. Det är med andra ord inte nog att rationalisera och effektivisera. Industrin måste också bli en attraktiv arbetsplats för dem som har den efterfrågade kompetensen. Det förutsätter löner, anställningsvillkor, arbetsuppgifter och inte minst framtidstro som är i klass med andra kvalificerade arbetsplatser. Eller helst ännu bättre.
Men när man nu jagar kvalificerade medarbetare, finns en grupp som industrin missar nästan helt och hållet: kvinnorna. Det är kvinnor som utbildar sig mest och dominerar bland högskolestudenterna. Dessvärre dock inte på teknikutbildningarna. Det här är en fråga som industrin behöver ta tag i. Inte för mångfaldens skull utan helt enkelt för att här finns en resurs som industrin borde ta till vara i ren självbevarelsedrift.Ska man få folk att söka sig till en utbildning gäller det förstås att utbildningen lockar. Lika viktigt är det dock att man vill arbeta i de yrken som utbildningen leder fram till. Men om industrin har mycket att jobba på när det gäller att attrahera kvalificerade tekniker i allmänhet, så finns ännu mer att förändra om man ska locka till sig de kvalificerade kvinnorna.
Enkönade arbetsplatser – och utbildningar – utvecklar ofta en speciell kultur. På mansdominerade arbetsplatser kan man beskriva det som en machokultur, som inte ens alla män gillar. Bara det begränsar urvalet. Därför är det viktigt att industrin skapar arbetsplatser där kvalificerade personer av båda könen kan trivas. Det ska inte vara upp till en begränsad skara tuffa
pionjärkvinnor att stå ut med gamla tiders industrikultur. Om industrin å andra sidan lyckas bli en plats dit de högst kvalificerade söker sig, kan den inte bara överleva utan utvecklas till nya höjder.
Dag Toijer
(Visited 14 times, 1 visits today)