Nästa steg är att gå från Industri 4.0 till iFactory ,enligt OEM Automatic. Mer av datan används från maskinerna och integreras i nya system som skapar nya värden. Med iFactory ökar produktiviteten i fabrikerna, förlusten minskar och vinsterna ökar.
Idag förändras tillverkningsindustrin väldigt snabbt, det ställer stora krav på att tillverkarna är flexibla. Kunderna kräver mer personalisering och tillverkarna strävar efter högre produktivitet. Produktkvalitet och arbetssäkerhet blir också allt viktigare. Konkurrenter dyker upp över hela världen och ny teknik som 3D-printing förändrar nu vem som är tillverkare. Industrin upplever fortfarande en betydande mängd av driftstopp årligen, där hela 30 procent är oväntade.
För att hantera dessa förändringar växer nu en ny typ av fabrik fram, iFactory, som är en förlängning av Industrial Internet of Things (IIoT). iFactory består inte bara av ökad maskinautomatisering, utan också av autonom produktion och användning av data som affärsverktyg.
VAD GÖR EN FABRIK ”SMART”?
iFactory är ett naturligt steg i riktningen mot digitaliserade industrier. Klyftan mellan IT (Information Technology) och OT (Operational Technology) blir allt mindre och detta beror framför allt på 4 olika saker.
Smart, ansluten och datadriven
Den smarta fabriken använder data för att enkelt justera och styra alla aspekter av verksamheten i realtid, med nästan full automatisering. IoT och digitala investeringar är grunden för proaktiv, självmedveten fabriksverksamhet, underhåll och innovation.
Självlärande system för systemet
Framtida fabriker kommer så småningom att bli ett stort system som består av hundratals små system som oberoende arbetar mot samma mål. Från produktion och underhåll till leveranskedja och säkerhet. Varje system och delsystem använder AI, vision, deeplearning och edgeanalys för att kommunicera och styra allt på fabriksgolvet.
En hub av mänskligt maskinsamarbete
Maskin-till-människa-samarbeten gör det möjligt för anställda att arbeta säkrare och ger dem möjlighet att göra snabbare, mer precisa bedömningar utifrån affärsbehov. Eftersom smarta fabriker minskar antalet människor på golvet, får de anställda hjälp av samarbetsrobotar (co-bots) för komplexa uppgifter, medan repetitivt, skadligt arbete hanteras av robotar.
Autonomisk och självanpassad
Fabriken blir smartare och mer frigående med tiden, med hjälp av data för att optimera resursfördelning och omvandla affärer. När fler maskiner och system blir tätt sammankopplade, mognar tillverkningen till en intelligent fabriksmodell där OT och IT strålar samman och strategiskt engagerar sig i affärsbeslut.