Jag tror det bor en liten mekatroniker i oss alla. Det finns något i det spännande gränslandet mellan maskiner, elektronik och datorer som fängslar. Mekatroniken har en dragningskraft – från Bolibompa till Chalmers. Mekatronik definieras som det tvärvetenskapliga område där maskinteknik möter elektronik, datateknik, telekommunikation och servo/positioneringsteknik. Det låter som något från forskningsvärlden, men sanningen är en annan. Mekatronikens grundare finns på Yaskawa. Begreppet mekatronik uppfanns 1969 av Tetsuro Mori, en japansk ingenjör på Yaskawa. Han behövde ett ord som beskrev hur olika maskiner kunde kopplas ihop med företagets elektronikprodukter. Ordet registrerades som varumärke 1972, och när det senare släpptes fritt spred det sig snabbt. Numera finns ordet mekatronik på alla språk, och Yaskawa har blivit en av världens ledande visionärer inom robot-och drivteknik. Jag fick historien berättad för mig redan på 90-talet och minns att jag blev imponerad. När jag flera år senare började jobba på Yaskawa mötte jag en teknikvärld van att trampa ny mark. Mekatroniken är djupt rotad i företagskulturen, och i robottekniken når den sin fulla potential.
När jag åker till vår fabrik i Torsås trotsar jag alltid navigatorn. Väljer hellre den smala vägen som ringlar sig genom det småländska landskapet och tillåter nerrullade rutor. Mil efter mil genom skogen, och så plötsligt är man framme vid en högteknologisk hotspot. En sjudande anläggning som landat pladask i det gröna – och levererar ledande tekniklösningar för att automatisera produktion över hela världen. Hightech på småländska, helt enkelt.Den höga kompetensen möter den jordnära strävsamhet som präglar bygden och får saker att hända. Det finns något äkta i det, som också ligger rätt i tiden.
Vi ser en accelererande trend där företag väljer att flytta hem produktion som tidigare placerats utanför Norden. Mekatroniken gör det möjligt att automatisera på nya sätt, vilket är avgörande för att företagen ska hänga med konkurrensmässigt.
Vad blir mekatronikens nästa steg? Här växer drömmen om den smarta fabriken fram. Den självgående produktionen som talar om när det krävs insatser innan allt stannar. Där big data-verktyg, it-integrering och ai gör det möjligt att ständigt ta steg framåt. Den tekniken finns redan hos oss på Yaskawa idag. Vi kallar den i3-Mecatronics. Intelligent, innovativ, och integrerad robot- och automationsteknologi. Produkter som gör det möjligt för fabriker att öka sin produktivitet, hålla hög kvalitet och ha en kontinuerlig drift. Därmed har vi tagit mekatroniken till en ny digitaliserad nivå. Jag äger ingen kristallkula, men det får den lilla mekatronikern inombords att hoppa jämfota av glädje.
Gert-Inge Nilsson
(Visited 36 times, 1 visits today)