När årets Elfack-mässan avslutades på Svenska mässan i Göteborg i början av maj, kunde man konstatera att den populära fackmässan håller ställningarna. Det kom både fler utställare och besökare än när mässan genomfördes för två år sedan, 2015. Det totala antalet besökare blev 23 255 i år mot knappt 23 000 förra gången.
Nästa gång arrangeras Elfack den 7-10 maj 2019.
En stor bredd
– Vi har satsat på att spegla den stora bredden av el- och energifrågor, utveckling, smarta lösningar samt digitalisering, säger Ola Lundqvist, affärsansvarig för Elfack och för konferensen Power Circle Summit som arrangerades parallellt med Elfack den 9 maj.
Framtidens användare
– På årets mässa fanns över 430 utställare från ett 50-tal länder. Det internationella inslaget har ökat. Allt var fullbokat, varenda kvadratmeter tillgänglig yta utnyttjades, sade Ola Lundqvist.
– Årets nyhet var konceptet Esmart, en helt ny mötesplats för lösningar för framtidens slutanvändare. Flest åhörare lockade Bengt Stridh från abb, med föredraget om solceller, ett område som inte bara är en del av hans yrkesverksamhet utan ett stort personligt intresseområde.
Ett annat uppskattat inslag var Alf-Åke Jansson från Elways som pratade om laddning av elbilar under färd.
Produktnyheter
Det fanns flera produktnyheter som visades på mässan. Exempelvis hade abb med sig en ny strömriktarserie, dcs880, som är byggd på abb:s egen plattform med bland annat en integrerad sto-funktion (Safe Torque Off) som standard och avancerade anslutningsmöjligheter. En annan nyhet var en smart sensor.
– Sensorn låter motorn tala om när det behövs service, sade Niklas Keisu, säljchef för motorer och generatorservice på abb. Den ingår i vårt nya koncept ”Internet of Things, Services and People”. Den är prisvärd och gör det möjligt att enkelt arbeta med tillståndsbaserat underhåll för lågspänningsmotorer. Den är ungefär lika stor som en mobiltelefon. När en servicetekniker kommer i närheten av motorn, överför sensorn data in i hens mobil med hjälp en speciell motor-app. På det sättet håller sig teknikern uppdaterad om en mängd tillståndsdata. Det kan vara vibrationer, temperatur, mängden uppstarter, m m. Data förs över till systemet med hjälp av molnet.
Digitalisering
– Digitaliseringen syntes över hela mässan i år, konstaterade Thomas Wall, moderator på Scenen för Kraft.
Hur elektriker kommer att påverkas av digitaliseringen i framtiden pratade bland andra Mikael Nyblom, projektledare på Elrätt, ett samarbetsprojekt mellan elinstallationsföretagen, Sveriges Elgrossister, SEG, och Elrätt Leverantörerna.
Även Copa Data hade nyheter att visa på mässan.
– Vi visar ett system för ett smartare samhälle, sade Lisette Lillo Fagerstedt, chef för området Partner Program på Copa Data. Bland annat vår iot-lösning baserad på Microsoft Azure, inklusive Azures Remote App. Lösningen används av energibolag i Europa. Förra året vann vi Microsofts internationella pris inom Smarta städer, ”Public Sector- Microsoft City Next”.
Ny mätutrustning
Det finska industrimätföretaget Vaisala, visade en helt ny utrustning för online övervakning av gasutveckling i transformatorer.
– Optimus dga-monitor för analys av upplösta gaser. Med den övervakas halter av olika gaser i en transformator. Utrustningen ger snabbt exakta väte- och fuktdata direkt ur transformatorolja. Provtagningen sker i ett slutet system vilket eliminerar felaktigheter, säger Dragan Morovic, säljchef på Vaisala i Malmö.
– När för höga nivåer av gaser upptäcks i transformatoroljan, (på grund av olika felorsaker) måste transformatorn tas ur drift, felet diagnostiseras, och transformatorn repareras (det kallas avgasning). Det är svårt att helt avlägsna alla upplösta gaser, så halterna kan snabbt stiga utan att några fel föreligger. Därför krävs en kontinuerlig övervakning.