IIoT-lösningar kan vara till stor hjälp för att påskynda en återhämtningsprocess och ett bra verktyg för att växa ytterligare. Här ger IIoT-experterna Hampus Johansson, teknisk säljare och Linus Öberg, produktspecialist från OEM Automatic svar på hur Svensk industri kan dra nytta av IIoT.
Efter åren med utmaningar som drabbat industrin, har branschens syn på IIoT förändrats? Ja, med pandemin har tekniken forcerats och industrin har börjat acceptera IIoT lösningar på ett helt annat sätt. Med tanke på att industrier blivit helt isolerade så har nya vägar hittats in istället för fysisk kontakt. Detta ställer såklart krav på säkerhet och kryptering då affärshemligheter kan ligga i datan.
Vi ser en stor uppgång kring dessa typer av lösningar och vi tror att tekniken kommer att breddas ytterligare under de kommande åren. Vilka olika typer av IIoTlösningar finns tillgängliga för tillverkarna idag? Det finns såklart färdiga lösningar, men de kanske inte passar alla. Vi jobbar tillsammans med partners där kundens problematik är i fokus. När vi gör ett IIoT projekt så använder vi oss av kompetens och partners som är lämpade för just det specifika caset.
Fokus är att använda så mycket befintlig data som redan finns och sedan applicera ny hårdvara som ett paraply över maskinen där de nya sensorerna kan jämföras med befintlig data för att sedan skapa ett mervärde. Kan IIoT-lösningar hjälpa till att minska utbildningstiden för nya operatörer? Ja, ett vanligt problem idag är att kompetensen finns hos handhavande personal, efter ett antal år kan operatörerna maskinerna på djupet – en kunskap som är svår att förmedla vidare person till person och kräver tid.
Finns det mer underlag och dokumentation på tidigare problematik samt lösningar i maskinen som möjliggör det för en ny operatör att se och lära sig utifrån den. Prediktivt underhåll av utrustning är avgörande för att minska reparationskostnader. Vad är IIoT:s roll i detta sammanhang? I en perfekt värld kan en IIoT-lösning bistå affärssystem med en indikation på att exempelvis en motor börjar att gå trögt eller dra mer energi.
Underhållspersonalen får samtidigt en signal om att se över problemet samtidigt som inköpsavdelningen får ett underlag på att köpa in en ny motor. Med dagens långa ledtider kan detta vara ett nyttigt arbetssätt då man kan få hem en ny motor innan den befintliga har havererat och resulterat i ett kostsamt stopp i produktionen. I dag digitaliseras fabriker i syfte att optimera processer. Vilken roll har IIoTlösningar i den processen? Det kan handla om att lokalisera flaskhalsar i olika produktioner, finns det möjlighet att analysera var takten avtar och de mest problemrika områdena är i linan så kan man också förbättra dessa.
Vissa enheter behöver vara mer flexibla då produktionen behöver kunna förändras beroende på inkommande ordrar. Detta kan göras genom att knyta ihop produktionsrecept med inkommande material till exempel. Att samla relevant data för att optimera sina processer är extremt viktigt. Var ska en tillverkare, som funderar på att digitalisera sina processer, börja någonstans? Börja där ni upplever problematik idag, titta över historiken och lokalisera de främsta punkterna som går sönder oftast eller som sätter stopp av önskad takt.
Börja med ett fokusområde, testa olika typer av sensorer och se om någon av dessa har ett relevant värde. Enklast är att sätta igång tankar med nya ögon och idéer men i slutändan är det personal och den egna organisationen som har mest kompetens kring produktionen.
Kombinationen av olika kompetenser möjliggör ett konkret värde för IIoT-lösningar. Vad säger ni till en tillverkare som funderar på IIoTlösningar? Gör inte allt på en gång utan jobba i korta projektfaser där man kommer fram till små mål för att sedan analysera om detta är något man behöver eller om det är onödig information. Vilka är de vanligaste hindren i början av en digital transformationsresa och hur ska de hanteras? Vi har märkt att det gärna blir stort och mastigt på en gång. Det är bättre att börja småskaligt i kortare intensiva perioder med fokus på att få fram ett värde så fort som möjligt.
Tekniken idag gör att man lätt svävar i väg och ser stora potentialer men det blir oftast svårt att få fram något konkret. Så, lokalisera problematik eller utvecklingspotentialer och börja testa småskaligt. Är det något annat viktigt som ni vill lyfta när det gäller IIoT? Det florerar uttryck och idéer kring just IIoT men det finns en stor vinning i att börja arbeta med data som ett verktyg för förbättringar. Det är nyttigt att bolla idéer och det behöver inte bli ett enormt arbete.