Två drivhjul – det är hjärtat i Martin Bondéus uppfinning. Drivhjulen, i härdat stål, sitter i materialmatare till 3D-printrar som han en gång utvecklade åt sig själv hemma i garaget.
I dag driver han teknikföretaget Bondtech och hans materialmatare har vuxit till en global storsäljare på den kommersiella marknaden. Nu vill Martin Bondéus sänka tröskeln för 3D-printing i industriell miljö.
– Grunden till hela affärsidén bottnar i att jag hade problem med att mata fram när jag själv printade i 3D. Tillbehören på marknaden för 3D-printrar höll helt enkelt inte måttet vilket gjorde mig frustrerad. Därför utvecklade jag en materialmatare åt mig själv. Men snart upptäckte jag att det inte bara var jag som kände frustration, säger Martin Bondéus, grundare och vd i Bondtech.
Under ett års tid ägnade Martin Bondéus både kvällar och helger till att jobba på sin uppfinning. Han utgick från att det skulle vara bättre att använda två drivhjul istället för, som i andra matare, ett. Det visade sig vara en framgångsrik tanke.
– Jag har en bakgrund som teknik- och produktutvecklare och har sysslat med allt från produktutveckling inom visionsteknik och robotik till 3D-teknik. Så att bygga en egen matningsmaskin till 3D-skrivare var inte främmande för mig, säger han.
Strax utanför centrala Värnamo, i en företagspark, har Bondtech sitt säte och det är också härifrån all utveckling, tillverkning och försäljning av tillbehör till 3D-skrivare utgår från. Försäljningen till den kommersiella marknaden sker dessutom online. Produktion av komponenter, som drivhjul, är automatiserad medan montering och testning sker manuellt. Utöver Martin Bondéus själv har bolaget anställt ytterligare två konstruktörer som jobbar i team med att utveckla fler tillbehör till 3D-skrivare för att bredda sortimentet.
– Bland annat har vi breddat oss med flera varianter av komponenter och tagit fram ett munstycke som gör det smidigare att trycka ut materialet, säger Marin Bondéus.
Bondtech export står idag för 95 procent av omsättningen. Deras största marknad finns i Tyskland och USA. De återförsäljare, som ofta också är näthandlare, kontaktar Bondtech om att få sälja företagets produkter – främst till hobbyanvändare.
Bondtech har skördat stora framgångar genom sin affärsidé. I år får företaget dessutom extra uppmärksamhet på hemmaplan efter att ha utsetts till Årets Gasellföretag i Jönköpings län av Dagens Industri.
– Men vi ser att trenden går allt mer mot industriella kunder som använder 3D-skrivare i sina verksamheter, säger han.
Detta resulterade i att bolaget Rapid Dimension startades sommaren 2020. Rapid Dimension är en gemensam satsning av två etablerade 3D-printing företag, Bondtech och ytterligare ett svenskt bolag som heter Addnorth – en ledande producent av högpresterande och hållbara 3D-printingmaterial (filament). Kombinationen av Bondtech’s hårdvaru kompetens och Addnorth materialexpertis blev en perfekt kombination för att möta det ökande behovet från industriella kunder.
Fokus för Rapid Dimension är att utveckla ett industriellt 3D-skrivar system för industriella kunder. Att göra utskrifter med hög tillförlitlighet i detaljerna, repeterbarhet och hastighet på ett enkelt och effektivt sätt.
– Detta gör att vi inte enbart kan leverera en 3D-skrivare eller en rulle material. Vi levererar ett komplett system till våra kunder där vi säkerställer en helhet, en effektiv skrivare med anpassade material och en mjukvarulösning som säkerställer enkel användning säger Martin Bondéus.
Tar ett helhetsgrepp runt 3D-printing
En annan viktig hörnpelare i Rapid Dimension’s erbjudande är att ha ett tydligt hållbarhetsfokus. Genom att utöka additiv tillverkning från prototyplabbet ut till produktionsgolvet skapar företaget en mer cirkulär och motståndskraftig leveranskedja för sina kunder.
– Kunders CO2-avtryck minskas därmed genom exempelvis färre transporter och ökad användning av återvunna material, säger Martin Bondéus.
Man har även tagit fram en mjukvaruplattform som gör det extremt enkelt att skriva ut detaljer när behovet uppstår. Idag, menar Martin Bondéus, att det främst är tre faktorer som står i vägen för 3D-printingens spridning, pålitlighet, användbarhet och användarvänlighet.
– Vi adresserar samtliga dessa faktorer och möjliggör för användning av 3D-printer inom industriella processer, säger han.
Maskinerna byggs helt från grunden och för detta ändamål har man anställt Mikael Lindberg som utvecklingschef på Rapid Dimension. Han kommer från industrin där han också jobbat med automation – en erfarenhet som nu omsätts i Rapid Dimension.
– Det skiljer en hel del att bygga en komplett maskin från grunden mot tidigare då man byggt delar av system, säger Mikael Lindberg som jobbar med konstruktionerna och maskinbyggnaden.
Maskinerna utrustas med en robust, stark stomme som gör att den går fortare vilket sänker utskriftstiderna. Här tar man fasta på en hög tillförlitlighet och med ett repeterbart resultat som ger samma egenskaper vid varje utskrift. Även här bygger tekniken på de två drivhjulen i mataren.
– Rapid Dimension tillhandahåller en extremt kraftfull och robust 3D-skrivare till industriella kunder i ett ”as-a-service” koncept. Med detta upplägg sänker vi trösklarna ytterligare för våra kunder att införa denna teknologi på allvar i sina verksamheter. Ett företag behöver inte fundera på stora engångsinvesteringar eller att de behöver ta ett tekniskt ansvar för att maskinerna fungerar, säger Mikael Linberg och fortsätter:
– Vi säkerställer att printförmågan ständigt finns tillgänglig och fungerar optimalt hos våra kunder i ett funktionsåtagande. 3D-printing blir både lättillgänglig och kostnadseffektiv för våra kunder.
Genom att koppla upp maskinerna till Rapid Cloud kan kunder erbjudas servicen på ett smidigt och kostnadseffektivt sätt. Företaget har också byggt in en del helt nya tekniska lösningar i sina koncept. Att erbjuda flexibilitet i 3D-skrivarna är en viktig ingrediens för att möta kundernas behov. Rapid Dimensions skrivare går att köra i en rad olika moder från extremt snabba processer till mer noggranna processer med fokus på hög finish.
– Vår känsla är att svenska industribolag ligger några år efter motsvarande bolag i USA eller övriga Europa när det gäller att använda 3D-printers för industriella ändamål. Detta vill vi hjälpa till att förändra genom att enkelt tillhanda hålla denna förmåga till våra kunder, säger Mikael Lindberg.
Företaget jobbar även med att tillföra maskinerna ytterligare inställningar och parametrar för att kunna erbjuda fler funktioner. Utmaningen ligger inte bara i att göra tillförlitliga och robusta 3D-skrivare för industriellt bruk med flera funktioner, utan att den också ska vara enkel att hantera.
– Så långt det bara går vill vi efterlikna en Iphone – lika lätt som det är att skriva ut ett papper lika lätt vill vi att det ska vara att skriva ut en produkt i 3D. Man ska alltså inte behöva anställa supertekniker för att hantera en 3D-skrivare, avslutar Martin Bondéus.