En fiskfena som förlaga till ett gripdon, en ugglas vingar som står modell för tysta luftströmmar och maneters sätt att navigera och samarbeta för att hitta nya sätt att kommunicera.
Festo undersöker hur naturen hanterar problem – och implementerar sedan de smarta och enkla lösningarna i sina automationssystem.
– Vi har arbetat med att utveckla våra automationsprodukter i 70 år, medan naturen har utvecklats under flera miljoner år, säger Jan Strand, Global Key Account Manager på Festo.
Rörelser, texturer och kommunikationsmetoder är snillrikt utformade i naturen och kan bidra till energibesparing och hållbara lösningar inom industrin.
Festo grundades i Tyskland under 1920-talet. De var från början verksamma inom träindustrin och från 1950-talet har de arbetat med olika typer av automationslösningar och komponenter. Cirka åtta procent av omsättningen återinvesteras i forskning och utveckling. En viktig del av dessa investeringar är bionik (bionics på engelska), där naturen står som förlaga för tekniska lösningar.
Att hämta tekniska lösningar från naturen är i sig inget nytt eller unikt. Många företag och universitet arbetar med bionik. Festo har dock lyft in det som en viktig del i företagskulturen, bland annat för att stötta arbetet med hållbarhet och grön omställning.
– Det finns mycket att lära av naturen, inte bara från djur, säger Jan Strand. Det finns till exempel växter som kan röra sig på olika sätt genom att vätska förflyttas inuti dem. Vi tittar också på luftströmmar, vågor och ytstrukturer som till exempel kan minska eller öka friktion.
Bionik handlar om att utveckla framtidens tekniska lösningar genom att använda naturens miljontals år av evolutionära framsteg. Genom att studera och efterlikna funktioner och beteenden hos djur och växter kan innovativa produkter och system tas fram. Till exempel kan robotteknik förbättras genom att titta på djurens rörelsemönster för att utveckla mer effektiva och smidiga maskiner.
Festo driver utvecklingsprojekt inom bionik i samverkan med universitetet där studenterna står för kreativiteten och utvecklar lösningar i en iterativ process. Studenterna väljer ut vilket djur eller fenomen i naturen som ska undersökas, och genom noggranna studier kan olika användningsområden för teknik utkristalliseras. Det händer också att studenterna utgår från en specifik teknisk utmaning och sedan söker lösningar i naturen.
– Det svåraste är inte att efterlikna en rörelse eller fenomen, som till exempel att få en robotfågel att flyga, säger Jan Strand.
Att lyckas styra och kontrollera den är en svårare uppgift. Få den att hålla sig inom ett visst område, hålla koll på annat som finns inom området och utföra uppgifter. Det här triggar studenterna att testa och undersöka, och på sikt tror vi att satsningar på bionik kan hjälpa oss att attrahera kompetens till företaget.
Utifrån alla de idéer som studenterna utvecklar så tas ett fåtal in och vidareutvecklas hos Festo. Några fungerar främst som demonstratorer för att väcka intresse, men många blir kommersiella produkter.
– Naturen är en outsinlig källa för snillrika lösningar, säger Jan Strand. Att vi dessutom har den här innovationskraften bland studenter och i våra projekt ger mig stort hopp inför framtiden. Det ska bli spännande att se nästa lösning som har inspirerats från naturen.
Text: Anna Sandberg