Automationsteknikerna räddar världen. Nja, det kanske är att ta i. Men utan tvekan kan automationstekniker hjälpa till att ge världen en bättre framtid. Det borde alltså bara vara att sätta igång. Särskilt som industrin på köpet får många andra fördelar, inte minst ekonomiska. De flesta forskare är eniga om att människan påverkar klimatet på ett sätt som inte är bra. För att motverka jordens uppvärmning föreslås därför en mängd åtgärder.
Vissa av dem är lättare att genomföra än andra och just automationstekniker kan bidra med mycket som är, om inte alltid helt lätt, så i alla fall snabbt lönsamt. Och det gäller inte bara industriproduktion utan också exempelvis fastighetsdrift.
En automationstekniker kan göra väldigt mycket för att spara energi, optimera processerna så vi får mindre utsläpp, mäta miljöfaktorer och hushålla bättre med råvaror. Åtgärder som inte bara är bra för miljön utan dessutom ger minskade kostnader som snabbt gör investeringarna lönsamma. Det är helt enkelt dumt att låta bli. Visst, en hel del görs redan, men det finns många uppgifter kvar.
Automationsteknik i miljöns tjänst skulle dessutom ge många positiva bieffekter förutom ekonomin. Jag får ständigt bevis på hur industrin oroar sig för att så få ungdomar vill plugga teknik och ännu färre industriteknik. Då pekar man ofta på automationstekniken som en möjlig väg att vända trenden. Argumentet är att tekniken förvandlat industriarbetet till spännande it-jobb och det borde intressera dagens smartphonebundna ungdomar, bara de får veta hur modernt industriarbete ter sig. Visst, det finns säkert en ”nöjesaspekt” att ta vara på. Men dagens ungdomar är verkligen inte bara nöjeslystna och oansvariga. Underskatta inte att många hyser en allvarlig oro för världens framtid. Kan man då peka på automationsteknikens betydelse för framtidens miljö, tror jag att teknik framstår som ett mer lockande yrkesval för dessa seriösa ungdomar. De skulle dessutom bidra med ett nytänkande som industrin mår bra av.
Industrin skulle också, i miljöns namn, kunna använda ”närproducerat” som ett försäljningsargument – något som idag poängteras framgångsrikt av matproducenterna. Om automationstekniken kan göra så att närproducerade svenska industriprodukter kan säljas till rimliga priser, har vi automationstekniker gjort ytterligare en insats för miljön – och dessutom för svensk industri. Automationsbranschen är med andra ord viktig för vår industri, hela världens miljö och Sveriges ekonomi. Så sträck på er alla automationstekniker och spotta i nävarna. Ni har ett stort ansvar men också spännande arbetsuppgifter.
Dag Toijer – Automation nr 10-2013