Möjligheterna för automation inom industrin är gigantiska. Det är idag grunden för att förbättra effektiviteten, kvaliteten och säkerheten i produktionen. Och i detta sammanhang är akademins roll central för att hitta innovativa lösningar – och driva verkliga framsteg framåt.
Det är inte så ofta man reflekterar över det. Men akademiker har tillgång till decennier av forskning och metodutveckling inom automation.
Det är den djupa kunskapen som ligger till grund för att hitta lösningar på komplexa problem inom industriell automation. Forskningen ger möjlighet att förstå grunderna och avancerade tekniker inom reglerteknik, systemteknik och datavetenskap. Sådant som kan tillämpas direkt på industrin.
Vägen är sällan spikrak. Och den ska inte heller vara det, om man vill hitta helt nya lösningar. En av de fördelar som akademiker har är förmågan att ta sig friheten att ta en omväg till lösningen på det konkreta problemet.
Genom att inte vara bundna till de begränsningar och den tidspress som industrin ibland står inför, kan akademiker ägna sig åt djupare analyser och forskning för att hitta innovativa lösningar.
Att tänka utanför boxen och ifrågasätta etablerade metoder och tekniker är en viktig drivkraft för att utveckla nya och förbättrade automationslösningar – som kan bli mer generella och allmängiltiga.
Ett exempel på en viktig – och 20-års jubilerande – institution som främjar samarbetet mellan akademi och industri inom automation för processindustrin är centrumbildning ProcessIT Innovations. Där samlas experter både från industrin, Luleå tekniska universitet och Umeå universitet i ett forum för att utbyta kunskap och erfarenheter.
Vi behöver dessa mötesplatser – och alla vinner på detta samarbete. Industrin får tillgång till den senaste forskningen och innovativa idéer som kan hjälpa till att förbättra deras automationsprocesser. Samtidigt får akademikerna möjlighet att testa och validera sina teorier och forskningsresultat i verkliga industriella miljöer, vilket ger dem viktig feedback och insikt som kan användas för att ytterligare förbättra sina lösningar.
Så låt oss omfamna möjligheterna som finns i att träffas, och samverka mellan akademin och industrin. Låt oss fortsätta att driva fram innovationer och lösningar inom industriell automation. Gå med i gemensamma forum. Häng med i forskningen och besök industrier. Prata med varandra och framför allt – gör saker ihop!
Så, medan vi står inför industrins stora automationsutmaningar, måste vi ta tillvara på den kraft akademin och det gemensamma samarbetet besitter.
För det är bara tillsammans som vi kan forma en hållbar framtid – där våra industrier och samhällen behöver vara än effektivare, där innovation och automatisering går hand i hand. Då öppnas dörrarna för de banbrytande idéer som blir morgondagens lösningar.
Andreas Johansson, professor på Luleå tekniska universistet