Affären offentliggjordes under mässans första dag men priset förblev hemligt. ABB har köpt det Jönköpingsbaserade robotföretaget Svia, Svensk Industriautomation. Svia har idag ett 70-tal anställda och är en etablerad leverantör av lösningar på den snabbväxande marknaden för robotceller till maskinbetjäning. Företaget har en portfölj av mer än 800 robotceller där robotar används för allt; från att mata svarvar och fräsar med komponenter till att hantera olika monteringsprocesser som gradning, tvätt, montering, märkning m m.
Vår baby
Tidningen Automation har följt Svia sedan tiden då deras första produkt visades på mässan Scanautomatic.
– Visst, det var i Stockholm hösten 2001, säger Henrik Saldner, VD för Svia med ett brett leende. Ja, du vet, det här vår baby, vi har jobbat med det här hela vårt liv.
På tidningen Automation var vi ganska imponerade av deras lösning redan när vi rapportarade från mässan i decembernumret 2001. Svias grundare, den då 28-årige Ari Kesti berättade för oss att han har investerat ett hemligt antal miljoner i utvecklingen av sin seende robot som precis skulle börja lanseras i stor skala. Till sin hjälp fick han Henrik Saldner som snart skulle tillträda som en ny VD. Henrik kom från Optronic och stod bakom den patenterade programvaran som gav roboten dess ögon. På bilden i tidningen stod en stolt Ari Kesti och bakom sig hade han en orange ABB-robot som lyfte upp delar liggande huller om buller på bandet.
Robot plockar ur lådan
”En seende robot plockar osorterade delar direkt ur pallen, helt utan mekanisk orientering. Ingen operatör, inga paletter, fixturer och backar behövs. Det är arbetsuppgifter som ingen annan robot hittills klarat av”, skrev vi i artikeln.
– Ja, så var det och det är vår filosofi ännu idag, säger Henrik Saldner fortfarande med ett stort leende.
– Våra celler matar med hjälp av robotar fram detaljer till maskiner. Vad som gör Svia speciellt är att vi redan bygger robotceller för en ny tid i tillverkningsindustrin. Precisionen är extremt hög, det går fort och det är rent. Material och form har ingen betydelse, gjutgods, plast eller plåt. Korta eller långa serier spelar inte heller någon roll. Operatörerna trivs. Cellerna installeras snabbt, i många fall med allt inkluderat, programmeringen också. Företagen räknar snabbt hem investeringarna.
Positiv respons
På Elmiamässan var kommentarerna till affären med ABB positiva. Man ansåg att den är helt rätt. Svia kombinerar robotar och vision. De kan hjälpa ABB att montera ihop kompletta robotceller. Med dess hjälp kan ABB snabbt komma ut på marknaden mycket brett.
ABB globalt
Svia kommer att ingå i ABB:s verksamhet Robotics inom divisionen Discrete Automation and Motion och utgöra ABB:s globala applikationscenter för maskinbetjäning.
”Förvärvet utökar ABB:s robotportfölj inom maskinbetjäning med ett bredare utbud av avancerade och visionsintegrerade applikationer för industrier som fordonsindustrin, verkstadsindustrin, plastindustrin och konsumentelektronik, till exempel smartphonetillverkning. Det utökade erbjudandet kommer att gynna både maskintillverkare och användare av manuellt betjänade CNC-maskiner (Computer Numeric Control) ute i industrin, såväl som ABB:s globala partnernätverk. Svias banbrytande automationslösningar passar perfekt in i ABB:s globala robotverksamhet, skriver ABB i det meddelande där affären offentliggjordes. SVIA använder redan ABB:s robotar i hela sin portfölj av maskinbetjäningslösningar. Vi utvecklade tillsammans ABB:s robotsystem FlexMT, som kan öka nyttjandegraden till upp till 90 procent jämfört med 50 procent vid manuell maskinbetjäning”, säger Pekka Tiitinen, global chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion. ”Tillsammans kommer vi att tillhandahålla integrerade, kompletta lösningar baserade på IoTSP. Detta har varit grunden för Svias framgång och en viktig del av ABB:s tillväxtstrategi Next Level.”
– Roboten lyckades verkligen plocka detaljer direkt ur pall och mässbesökarna blev imponerade. Ändå uteblev wow-effekten. I början var tekniken visserligen tillräckligt mogen, men fortfarande för dyr och mycket av utvecklingen återstod, berättar, Svias grundare.