Integration och öppenhet har hittills varit varandras motsatser i automationsvärlden. Nu håller detta på att ändras i grunden genom ip-teknologins intåg, det vill säga den teknik som tillåter helt olika system att samarbeta över Internet eller ett intranät. Men den förändring vi ser idag, är bara de första stapplande stegen på denna resa. Vi som jobbat i automationsbranschen några år kommer att ha många lärorika år framför oss. Våra nyutexaminerade kollegor kommer däremot att betrakta oss som en sorts dinosaurier.
Det är inte länge sedan integration av utrustning handlade om att samordna egenutvecklade plattformar som styrsystem, io-anslutningar, kommunikation och olika intelligenta eller dumma apparater. I själva verket är det fortfarande normen på många håll. Dessutom används en hel drös kommunikationsprotokoll som alla sägs vara lite bättre än de andra ….
I vår vardag har utvecklingen kommit längre, där vi översvämmas av användarvänliga smarta telefoner, surfplattor och molntjänster. Följden har blivit att vi idag pratar mer om funktion och allt mindre om operativsystem, processorer eller mjukvara. Systemen förväntas bara fungera och vår tolerans för komplicerade apparater liksom behovet av specialistkompetens närmar sig noll. Denna utveckling kommer till automationsvärlden också – vi är bara några år sena.IP-teknologin finns i och för sig redan i automationsvärlden. I de flesta lösningar är det dock en efterhandskonstruktion. Det är när tekniken integreras på djupet i våra produkter, det vill säga när produkternas kärna baseras på ip-teknologi, som vardagen förändras på allvar för alla oss som jobbar med automation.
När själva kärnan baseras på ip-teknik och på tekniska standarder som iec, iso och ieee plus arbetet inom grupper som Zigbee Alliance, fdt Group och opc Foundation, kommer vi att se helt nya plattformar som gör det enkelt och effektivt att integrera apparater från olika tillverkare i samma system. Men förväxla inte detta med att delarna i systemet kommunicerar med något gemensamt protokoll. Det jag menar är att vi integrerar i kärnan och på bakplanet som om det vore ett enda system – oavsett fabrikat och protokoll. Det är på denna ”plattform” morgondagens automationslösningar kommer att baseras.Med de nya tiderna följer dessvärre också de hot som vi alla känner från it-världen. Hoten kommer inte bara från virus, nätattacker och liknande utan ligger också mycket närmare. Hur kommer det sig till exempel att vem som helst kan ändra ett börvärde i nästan alla dagens automationslösningar?
Frågan är om vi i branschen är redo att omfamna framtiden och förändras med den eller sluta som dinosaurierna. Själv väljer jag förändringen eftersom jag är övertygad om att den öppnar nya möjligheter att lösa det verkliga problemet – miljöförstöringen som följer av vårt överutnyttjande av naturen. Vi behöver helt enkelt göra mer med mindre. Gårdagens lösningar är inte svaret.
Patrik Steiner
(Visited 24 times, 1 visits today)