Tävlingen Automation Student uppmärksammar årets bästa examensarbeten inom automationsområdet. Syftet är att lyfta fram unga talanger och framtida ledare inom industrin, och samtidigt öka företagens kunskap om vad som händer vid våra svenska lärosäten.
Automation Student har genomförts årligen sedan 2010 med representation från i stort sett samtliga landets tekniska högskolor och universitet. Bidragen nomineras när examensarbetena är färdigställda på våren – antingen av studenterna själva, eller av handledare – och sedan utses vinnaren under hösten.
Tävlingens jury utgörs av ett antal automationsexperter från både universitet och företag, däribland Marina Rantanen Modéer som själv vann Automation Student 2012. Enligt henne är samverkan mellan industri och akademi – till exempel genom examensarbeten – avgörande för att respektive aktör ska kunna hänga med i utvecklingen.
– Universiteten har tiden och de långa perspektiven och industrin har hårdvaran och know-how kring implementation och kommersialisering, säger Marina Rantanen Modéer. Vi behöver varandra helt enkelt.
Efter att bland annat ha arbetat som forskare på den europeiska rymdbyrån ESA är Marina Rantanen Modéer idag Head of Autonomy & GNC på Saab Underwater Systems. För egen del betonar hon att segern i Automation Student gav en kickstart på karriären, och därför uppmanar hon också årets studenter att delta i tävlingen.
– För nyutexaminerade ingenjörer är tävlingen en mycket värdefull plattform för att bygga upp sitt nätverk och få ta del av något större än bara det tekniska kunnandet, säger Marina Rantanen Modéer. För egen del är jag övertygad om att vinsten i tävlingen var avgörande när jag fick jobbet på ESA efter min examen från KTH.
Automation Student delas ut av Automation Region och Svenska Mässan. I år sker prisutdelningen i anslutning till branschmässan Scanautomatic den 8-10 oktober, och förstapriset är ett stipendium på 20 000 kronor.
Nominera ett arbete som du tycker är värt att uppmärksamma senast den 25 augusti: automationregion.com/student.
/// Faktaruta – några av våra tidigare vinnare ///
2023 – en robothand som hanterar tyger
Charles Auguste, Mälardalens universitet
Läs tidigare artikel: Innovation inom textilindustrin: Robotgrip som revolutionerar hanteringen av tyger
Charles Auguste från Mälardalens universitet belönades för sitt examensarbete där han har utvecklat ett gripdon med nålar som kan plocka upp och hantera textiler. Arbetet introducerar nya koncept innovativa tillämpningar av befintlig teknik som kan bidra till automatisering och ökad cirkularitet i mode- och textilbranschen som står för omkring 10 procent av de globala utsläppen.
2022 – händelsebaserad trådlös reglering
Sofie Nilsson och Anna Bengtsson, Lunds tekniska högskola
Sofie Nilsson och Anna Bengtsson från Lunds tekniska högskola undersökte hur trådlös reglering kan förbättras genom att modifiera regleralgoritmen och basera kommunikationen på händelser i stället för fasta tidsintervall. Mindre datamängd innebär besparingar av energi, minneskapacitet och beräkningsresurser. Det möjliggör att trådlös reglering kan utformas så att den blir lika tillförlitlig som trådbunden överföring.
2015 – reducering av industrirobotars energianvändning
Emma Vidarsson, Chalmers tekniska högskola
I sitt vinnande examensarbete presenterade Emma Vidarsson från Chalmers en metod för att reducera industrirobotars energianvändning med upp till 30 procent. Hennes algoritm användes för att optimera varje enskild robot och dessutom förbättra koordineringen mellan flera robotar. Energiförbrukningen utgör en stor del av moderna industrirobotars livscykelkostnad men 2015 var detta ett relativt outforskat område.