Industriledare och akademiker samlades på Chalmers University , i mitten på mars, för att delta i ett AI-event som belyste rollen och potentialen hos artificiell intelligens (AI) inom tillverkningsindustrin.
Evenemanget, med titeln ”AI in Manufacturing at Chalmers”, hölls av PTC, Microsoft och Chalmers, och fokuserade på hur AI-teknologi kan revolutionera sektorn.
En central fråga som diskuterades var hur generativ AI kan förstärka medarbetarnas förmågor och därigenom förbättra arbetsmiljön. Diskussioner kretsade också kring behovet av kompetenshöjning inom industrin och hur man säkerställer att AI-strategier integreras i hela företagsverksamheten.
Filip Stål, Nordenchef på PTC, betonade vikten av kunskapsutbyte och samarbete inom branschen för att maximera fördelarna med den nya teknologin.
– Vi vet långt ifrån allt gällande AI och den nya tekniken idag. Men vi lär oss mer för varje dag, inte minst av varandra – något som styrker vikten av event som detta. Att branschen får möjlighet att komma samman och diskutera utmaningar, men också de otroligt många möjligheter den nya tekniken erbjuder i samverkan med oss människor, är oerhört viktigt för tillverkningsindustrins utveckling och framtid, säger Filip Ståhl.
Professor Johan Stahre från Chalmers lyfte under sin presentation det faktum att nästan åtta av tio svenska företag, 77 procent, har problem att hitta kompetent personal:
– Bristen på kompetens inom tillverkningsindustrin är något som behöver hanteras här och nu. Vi upplever redan ett alarmerande behov av kompetent personal, och det kommer att växa under de kommande åren i takt med att tekniken utvecklas, den arbetande befolkningen åldras snabbt och de unga blir allt färre.
Under evenemanget lyftes även exempel på hur AI kan effektivisera arbetsprocesser genom automatisering av repetitiva uppgifter och bidra till en förbättrad arbetsmiljö för anställda. Caroline Atelius från Microsoft framhöll det ökande intresset för konverserande AI och dess potential att generera betydande besparingar inom sektorn.
Även om det finns stor entusiasm kring potentialen hos AI inom tillverkningsindustrin, erkänns det också att vi fortfarande är i de inledande stadierna av teknologins implementering. För att säkerställa en smidig övergång och maximal nytta för företag och anställda är det avgörande att samarbeta och kontinuerligt utforska möjligheterna som AI erbjuder.
– Det är viktigt att vi inte väntar för länge, utan sätter igång så snart som möjligt. Våra globala konkurrenter väntar inte på oss och det finns gott om teknik och tillgängligt för experiment och tester. Regeringar och universitet, som Chalmers, står redo att stödja testning och ytterligare användning av AI inom tillverkningsindustrin, sa professor Johan Stahre.