Den 4 till 5 oktober slår portarna upp för årets mässa Logistics & Automation som genomförs i Kistamässan. Mässan riktar sig främst till branschfolk inom industrin.
Flera intressanta talare och många utställare utlovas i inbjudan. Syftet är att besökarna ska känna sig inspirerade och få ta del av branschnyheter.
Mässdagarna är dessutom ett utmärkt tillfälle till att trendspana, mingla och knyta nya affärskontakter.
En som deltar på mässan är Jacob Öljemark, nationalekonom på Ekonomifakta, han ska prata om handelshinder, den 4 oktober mellan klockan 14.30 och 15.00 tar han plats på Kistamässans scen.
Varför är Ekonomifakta på mässan?
– Vi har blivit inbjudna för att prata om handelshinder något som berör hela ekonomin och alla branscher, säger Jacob Öljemark.
Vad kommer de som lyssnar på dig att få höra?
– Jag kommer att prata övergripande om trender och sedan blir det en hel del framtidsspaning. Det blir de breda penseldragen och min förhoppning är att bidra med att lyssnarna får en bild över handel över gränser, hinder och möjligheter.
Hur kommer ditt tal att beröra automationsindustrin?
– Jag kommer inte att fokusera på en enskild bransch utan prata om handelshinder generellt.
Sedan brukar folk gärna vilja veta vad som kommer att hända i framtiden och jag kommer att försöka mig på att förutspå lite om vad som är på gång och vad som väntar runt hörnet.
Hur ser det ut – har det blivit svårare med handel över gränser?
– Svår fråga att svara på. Det har till exempel kommit många standards som kan upplevas att det försvårat handeln, sen har vi tullar som bidrar till hinder så på vissa sätt har vi fler utmaningar.
Men det beror på hur man betraktar det. Jag kommer ge en mer nyanserad bild, det finns olika infallsvinklar på det här och någonstans så är det så att vi utövar mer handel över gränserna än någonsin, även om det finns utmaningar. Det händer mycket nu och det rör sig fort.
Du ska försöka dig på en trendspaning i ditt tal – hur ser det ut framåt?
– Det här blir mer en generell och övergripande beskrivning och vi på Ekonomifakta jobbar inte med branschfrågor, utan jag kommer göra en generell bedömning.
Många upplever nog EU som ganska krångligt med nya direktiv som länderna ska förhålla sig till – hur ser det ut gällande handel mellan länderna i EU?
– Ekonomifakta förmedlar fakta och denna visar att EU och unionen är bra för svensk handel. Vår största handelspartner är Europeiska länder både när det gäller import och export.
EU har förenklat handel inom unionen. EU är en starkare aktör i internationell handel och mot bakgrund av det kan man tänka sig att vi fått en starkare position när det gäller handel.
Hur påverkas industrins handel av kronfall och högre ränteläge?
– Jag kommer inte att gå in på dessa faktorer utan prata mer generellt om vad som händer långsiktigt.
Idag exporterar Sverige varor och tjänster till ett värde av ca 50 procent av BNP.
Exporten är betydligt högre nu än den var i början av 1990-talet och handeln befinner sig nu också på en högre nivå än före och under pandemin, avslutar Jacob Öljemark.
Registrera dig kostnadsfritt till Logistic & Automation HÄR