Digital transformation är tillverkningsindustrins bästa långsiktiga strategi för att hantera skyhöga energikostnader, skriver PTC:s Nordenchef Filip Stål.
För svenska företag ger regeringens kommande elprisstöd hopp om att vintern inte blir fullt så dyster som många först trodde.Stödet kommer lägligt, inte minst för svensk tillverkningsindustri. I en nyligen genomförd undersökning av Företagarna påverkas hälften av företagen i Södra Sverige mycket av de höga elpriserna. I undersökningen, baserad på företag i Mellansverige, uppger 67 procent att inflationen har en kännbar eller mycket kännbar påverkan på verksamheterna, och 16 procent av företagen uppger att de kan behöva varsla personal.
Många företag har minskat sin produktion under kortare perioder, eller undviker helt att producera när energipriset är högt. För en betydande del är situationen så svår att hela verksamheter kan läggas ner.
De som redan arbetar med energihantering och smarta fabriker har ett viktigt försprång. Energieffektivitet är en drivkraft för Industri 4.0. Elförbrukningen för maskiner som luftkompressorer, pannor eller generatorer, kan modifieras och ställas in utifrån driftbehov och yttre miljöfaktorer.
Genom att koppla ihop maskiner med smarta sensorer som kommunicerar med en IIoT-plattform har tillverkare gjort stora framsteg i att identifiera energiförbrukningsmönster på enhetsnivå och fått bättre insyn i den totala energianvändningen.
Med avancerad analys för att kombinera och analysera energiförbrukningsdata med information från tillverkningssystem (MES) kan produktionen optimeras genom att matcha den med perioder med lägre energikostnader.
Smarta tillverkare kan också utveckla mer avancerade autonoma driftprofiler, där sensorutrustade maskiner upptäcker när de behöver vara i gång, och när de kan spara energi genom avstängning.
Liknande tillvägagångssätt kan tillämpas av tillverkare som använder egna källor för förnybar energi. Framsteg inom batteriteknik hjälper samtidigt tillverkarna att använda ännu mer egen energi. Även detta är beroende av IIoT-teknik. Solpaneler, vindturbiner och batterilagring kan behandlas som vilken annan smart fabrikstillgång som helst, och data om aktiviteter, status och tillstånd kan samlas in, hanteras och analyseras. IIoT-plattformar kan ta ut data från enskilda silos och presentera den på en enda, konsoliderad plats. Där kombineras den med annan information och presenteras för användare. På så sätt kan tillverkare inte bara optimera sin användning utan också fatta smartare beslut kring när, var och hur energin ska användas.
Elprisstödet ger svensk tillverkning ett litet andrum – kortsiktigt. Energikostnaderna ser ut att förbli höga under en lång tid samtidigt som industrisektorn står inför ett intensivt tryck att leverera mot Net Zero 2050-målet och där digital transformation är den bästa strategin för att uppnå det.
Filip Stål, Nordenchef på PTC.