Industrins omställning kräver fler människor med rätt kompetens där vi idag sitter på en till stor del outnyttjad resurs; vi måste engagera fler kvinnor. Inom Produktion2030 har vi valt att lyfta flera kvinnor som arbetar med produktion, alla fantastiska som chefer och ledare.
Lina Moritz på Volvo och Anna Falk på Falks Metall är bara två av dem, men det är inte alltid lätt att agera förebild när de egentligen helst ”bara” vill vara på jobbet förstås …
Något som också är på tapeten just nu är bristen av halvledare, vilket enkelt förklarat beror på att det finns för få produktionsplatser. Naturligtvis vill vi vara självständiga som alla andra och det finns faktiskt ett antal få företag i landet som kan producera halvledare – vikten av leverantörskedjor är allt mer avgörande och här spelar halvledare en stor roll, varför dessa företags utveckling är en strategisk fråga. Vi varken kan eller vill vara helt beroende av Kina.
En annan aktuell fråga är cirkulär ekonomi inom tillverkningsindustrin. Större företag som AB Volvo har anläggningar för återtillverkning där motorer renoveras och återställs till nyskick. En lastbilsmotor kan ta tillvara upp till 90 procent. En stor utmaning för att öka återtillverkning idag är att det fortfarande är billigare att tillverka nytt än att återanvända – där måste vi skapa incitament och stötta företagen så att det blir lönsamt. Här är det också viktigt att framhålla den forskning inom cirkulära materialflöden som pågår, bland annat vid Linköpings universitet.
I början av hösten fick jag som programchef möjligheten att medverka på Österrikes version av Davos, Alpbach Forum. Detta event har genomförts sedan 1945 och har lite av Almedalskänslan över sig. Den genomfördes i augusti i år och bland flera internationella talare och förebilder, däribland Margot Wallström och Carl Bildt, var jag inbjuden att tala under rubriken ”Manufacturing – a Driver for Sustainability and Innovative Growth”.
Österrike har en rik mångfald av satsningar på små företag inom industrin. Stödformer, utvecklingsprojekt samt yrkes- och fortbildningar genomförs utifrån behoven i företagen och genomförs i samverkan med lokala handelskammare. Här har Sverige mycket att lära och bli inspirerade av!
Investeringarna i produktion i Sverige slår nya rekord; från Borlänge, Göteborg och Södertälje till Northvolt i Skellefteå. Produktionen av batterier är efterfrågat av hela Europa, men det kommer krävas en hel del utvecklings- och forskningsinsatser för att effektivisera smart produktion av batterier, liksom arbetet kring hur vi säkerställer säkerhet för såväl medarbetare som omgivande samhälle. Här måste både institut och akademi engagera sig och tillsammans med företagen verkligen tänka till – och det krävs att vi börjar nu!
De många investeringarna i produktion i Sverige beror på flera faktorer. En viktig fördel i Sverige är vår energimix, som till stor del består av koldioxidfria energislag. Detta lockar företag från hela världen som vill ha grönt avtryck. Andra fördelar med att producera i Sverige är medarbetareklimatet, en hög kompetensnivå och ett väl fungerande samarbete på arbetsmarknaden. Det kan inte nog betonas hur unika vi är i Sverige på den fronten.
Det leder oss osökt in på fortbildning, något som också ligger i fokus för Produktion2030 – för våra partnerföretag och för industrin som helhet. Det knyter även an till det inledande stycket och är en förutsättning för den omställning med digitalisering och hållbarhet som vi står inför, vilket det också talas om på alla nivåer inom EU. Inom Produktion2030 har vi därför tagit fram utbildningsmoduler direkt riktade till ingenjörer i arbete, satsningen heter Ingenjör4.0. Ingenjör4.0 utvecklar och genomför korta kursmoduler inom ämnen som är högaktuella inom tillverkningsindustrin.
Tack vare samarbetet mellan 13 tekniska högskolor och universitet håller Ingenjör4.0 väldigt hög kvalitet och den digitala utbildningsplattformen omfattar föreläsningar, egenstudier samt professors- eller lärarledda utbildningar. Tack vare att vi satsat på ämnesområden som är aktuella och viktiga för svensk industri har Ingenjör4.0 idag egen finansiering från Vinnova, vilket vi är väldigt stolta och glada över. Läs gärna mer om våra innovativa utbildningsmöjligheter på www.ingenjör40.se.
Cecilia Warrol
Programchef Produktion2030