Lackeby Products AB i Kalmar är ett familjeägt företag sedan tre generationer tillbaka. Företaget är en global aktör med en omsättning på 90 miljoner kronor och sysselsätter 48 anställda. Sedan 60-talet tillverkar och säljer Lackeby värmeväxlare till biogasanläggningar, reningsverk och industrier.
Materialet som används i produktionen är till 95 procent av rostfritt stål och svetsningen av stålet har under alla år utförts manuellt. För sex år sedan tog företaget sina första steg att undersöka hur produktionen skulle kunna automatiseras.
Målet med automation
Med automation kan företaget uppnå flera fördelar – bättre arbetsmiljö, jämnare kvalitet och ett effektivare flöde i produktionen.
– Att förbättra arbetsmiljön var den största drivkraften med automation för oss. Vi vill eliminera monotona arbetsmoment och istället ge våra medarbetare möjlighet att utvecklas med nya arbetsuppgifter, säger Magnus Axelsson, vd på Lackeby Products AB.
När Lackeby gick med i Robotlyftet för tre år sedan hade företaget redan kommit en bit på väg. Kontakter med ett par, tre olika leverantörer av svetsrobotar hade redan etablerats.
– Vi hade hunnit titta på flera lösningar och visste att vi ville ha en svetsrobot på räls. Däremot var vi inte riktigt klara med vilken lösning vi skulle välja, säger Daniel Eriksson, produktionschef på Lackeby Products AB.
Lackeby fick hjälp av Industriellt Utvecklings Centrum (IUC) i Kalmar med sin ansökan till Robotlyftet och senare också med expertishjälp när ansökan väl var godkänd. Checken på 150 000 kronor var meningen att användas till att göra en förundersökning om vad och hur man skulle kunna automatisera verksamheten.
– Den fasen hade vi passerat så checken användes istället till utbildning inom kringutrustning, säger Daniel Eriksson.
Investeringen
Robotlyftet gjorde att Lackeby tog det slutliga steget att automatisera. På golvet i fabriken sker nu all svetsning från en robotcell med två robotar. Medarbetarna har kommit ifrån det monotona svetsarbetet och flödet samt effektiviteten i produktionen har avsevärt förbättrats. Robotarna svetsar upp till sex meter raka linjer i en hastighet som inte hade varit möjligt med manuellt utförande. Förväntningarna som företaget hade på automatisering har infriats och man har dessutom sluppit flaskhalsar som tidigare kunde uppstå i produktionen.
– Vi hade med all säkerhet automatiserat vår produktion även utan Robotlyftet men det hade nog tagit längre tid. Nu fick vi den experthjälp vi saknade vilket hjälpte till så att vi kunde påskynda och slutföra vår automationsplan, säger Magnus Axelsson.
Investeringen i de två Yaskawa-robotarna, som valet slutligen föll på, har kostat runt fyra miljoner kronor. Magnus Axelsson räknar med att kunna räkna hem investeringen inom tre till fyra år.
– Nästa steg blir att titta på hur vi kan vidareutveckla robotcellen genom att få in fler produkter – robotarna klarar idag enbart att svetsa värmeväxlare, avslutar Magnus Axelsson.