Under de senaste tio åren har företag i allt större utsträckning börjat ta hem produktion till Sverige från låglöneländer. Visst är det fortfarande vanligare att produktion flyttar till låglöneländer än att tillverkning kommer tillbaka hem, men enligt en studie från Lunds Tekniska Högskola, som kom 2015, är möjligheten stor att det om några år kommer att vara en balans mellan hur mycket produktion som flyttas ut och hur mycket produktion som kommer tillbaka. Det finns flera anledningar till att produktion kommer tillbaka till Sverige. Först och främst blev det inte så låga kostnader som beslutsfattarna på beställarföretagen först trodde. Många fokuserade enbart på låga löne- och produktionskostnader men räknade inte med merkostnader som högre transportkostnader och framför allt kvalitetsproblem.
Just kvalitetsproblemen är en ganska vanlig orsak när det handlar om produktion som kommer tillbaka från något verkstadsföretag i Östeuropa. Det visar sig alltför ofta att detaljer eller produkter som levererats till beställarföretaget får göras om på grund av bristande kvalitet. Och det blir förstås kostsamt. Att allt mer produktion, som tidigare utfördes i låglöneländer, numera görs hemma i vårt avlånga land beror på att många svenska verkstadsföretag har blivit mer effektiva. De har köpt avancerade verktygsmaskiner och satsat på automation, vilket sammantaget inneburit att de kan tillverka detaljer till mycket konkurrenskraftiga priser.
Ett exempel är en mellanstor legotillverkare i södra Sverige som konkurrerade bort en kinesisk leverantör i avseende på priset på en komponent. Det svenska verkstadsföretaget kunde tillverka detaljen till ett fördelaktigt pris tack vare investeringar i en ny maskin och automation.
Legotillverkaren har en unik svarv som kraftigt rationaliserar produktionen, att byta och ladda in en ny detalj i maskinen går otroligt fort. Det tar cirka två sekunder. Företaget kan på så vis producera detaljen med en mycket kort cykeltid. Svarven är också automatiserad med in- och utbanor, visionsystem med mera.
Exemplet visar att det inte enbart behöver vara produktion med högt teknikinnehåll som verkstäder i Sverige ska hålla på med. Svenska verkstäder kan konkurrera med företag från låglöneländer även när det gäller produktion av relativt enkla detaljer i volymproduktion.
Per Sjögren
(Visited 15 times, 1 visits today)