Det nya Karolinska Universitetssjukhusets 29 självgående robottruckar har fått egna namn. Robotarna ska transportera patientmat, kläder och läkemedel i sjukhusets nya byggnader. Namnen har de fått genom en tävling där barn upp till 12 år har lämnat in namnförslag och tecknat en bild på en robot, berättar sjukhuset.
Fick träffa sin robot
De vinnande namnförslagen har valts med hjälp av barn från Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Tyrbot, Karolinus, Skutt, Rebell, Frans, Hjälpa och Chopakabra är exempel på några av robotnamnen. Bland vinnarna lottades några barn fram. De fick chansen att komma till den nya teknikbyggnaden under sjukhuset för att kunna träffa ”sin” robot.
Det är där robotarna har sin bas. Barnen fick lära sig hur robotarna arbetar, avtäckte en dekal med robotens namn och fick äta mellanmål som kördes fram av en av robotvagnarna.
Robotarna kallas agv:er (Automated Guided Vehicle) och de är av modellen Caesar. Tillverkare är det tyska transportföretaget mlr.
Truckarna är igång dygnet runt. Sammanlagt hinner de med cirka 1 600 transporter varje dag. Det kan vara till exempel hämtning av 150 städvagnar, transport av kläder för sjukhusets 6 000 medarbetare och textiler för 630 patientrum och 36 operationssalar.
Systemet är automatiserat och robotarna läser av elektroniska chip med godsinformation som sitter under vagnarna. Det är så de vet vart vagnen ska transporteras. Från lastcentralen åker de längs en kulvert och navigerar fram till den hiss som de ska ta för att komma till rätt avdelning. agv:erna har egna hissar som de kommunicerar trådlöst med.
Robotarna pratar
Robotarna känner av hinder och stannar om något står i vägen. Går en människa ut framför roboten piper den högt och säger sedan: ”Du står i vägen, var vänlig flytta på dig”. Väl framme lämnar roboten sin last i ett rum i anslutning till vårdkärnan. Servicepersonal, och i vissa fall vårdpersonal, lastar av vagnen.