General Electrics lägger bud på två tillverkare av industriella 3D-skrivare.
Digitalisering har varit ett ord på allas läppar ett tag, men nu har det börjat hända saker på riktigt. Många sätter nämligen ett likhetstecken mellan additiv tillverkning och digitalisering.
Ett paradigmskifte
3D skrivare som är en annan term för additiv tillverkning handlar nämligen inte bara om ett nytt verktyg. Det är ett paradigmskifte inom tillverkning.
Att skriva ut föremål i metall i 3D-skrivare kommer att bli lika vanligt och enkelt som det idag är ett skriva ut papperskopior i en vanlig kopieringsmaskin, anser många.Tekniken har blivit accepterad vilket bekräftades av att industrijätten General Electric, GE, nyligen lade bud på två konkurrerande företag som tillverkar 3D-skrivare för industriellt bruk: Svenska Arcam, med säte i Malmö och deras tyska konkurrent slm Solutions Group från Lübeck.
Skriver ut i metall
De båda företagen tillverkar maskiner för 3d-utskrifter i metall till skillnad mot de idag mycket vanliga skrivarna som säljs på konsumentmarknaden vilka skriver ut i plast.
Arcam omsatte cirka 580 miljoner kronor under 2015 och hade 285 anställda. Konkurrenten slm hade en omsättning på 630 miljoner kronor och 260 anställda.
Styrelsen för Arcam har enhälligt rekommenderat aktieägarna att acceptera ge:s bud som värderar Arcam till 5,9 miljarder kronor.
Marknadsanalytikerna hos Gartnergrup har konstaterat att ge-budet bekräftar att additiv tillverkning har passerat pionjärstadiet och blivit ”mainstream”. Tillväxtpotentialen bedöms ligga på 30 procent per år.
Skarp användning
Användarna hänger med. Bland annat Siemens har meddelat att de nu på allvar har börjat industrialisera 3d-utskrifter. Deras nya 3d verkstad i Finspång är ett exempel på det. Här har Siemens börjat producera komponenter till sina gasturbiner. ”Och det är bara början”, anser Siemens.