Det kändes som ett nerköp trots att det borde varit tvärtom. Den gamla datorn hemma startade bara när den själv hade lust, så vi beställde en ny på nätet. Datorn som kom är det inget fel på, men den såldes i ett paket tillsammans med bland annat det som sades vara Microsofts nya innovativa operativsystem: Windows 8. Innovativt, kanske det, men mycket besvärligare att jobba med än Windows xp som den gamla datorn var utrustad med.
Jag är verkligen inte ensam om min åsikt. Googlar man på ”Windows 8” och ”fiasco” får man nästan en miljon träffar. Stavar man fiasko på svenska får man närmare 50 000.Att vi nu sitter där hemma med ett operativsystem vi inte gillar är förstås frustrerande, men leder framförallt till ett antal principiella frågor. För Windows XP var inget alternativ ens om vi kunnat behålla den gamla datorn. När Microsoft inte längre gjorde säkerhetsuppdateringar till Windows xp blev det i praktiken omöjligt, eller i alla fall mycket riskabelt, att använda – oavsett dator. Så det är bara att bita i det sura äpplet och acceptera det som erbjuds istället, trots att så många tycker det är dåligt. Illa nog för en vanlig datoranvändare, men än värre för industridatorer, eftersom sådana system ska leva så länge. Värst är det för de inbyggda datorsystemen.
Det här är bara ett av många exempel på mjukvaruföretagens makt över oss. Ta Google och Facebook som samlar på sig enorma mängder information om oss för att kunna skräddarsy reklam till oss. Eller, ännu värre, skickar den vidare till amerikanska underrättelsetjänsten. Ett enklare exempel är då man uppdaterar en programvara man redan har, och plötsligt börjar saker fungera helt annorlunda. Något som gäller även Macintosh.
Visst pratas det lite pliktskyldigt om hur information slussas vidare till usa:s underrättelsetjänst, men gäller det problem i den egna datorn handlar det så gott som alltid om virus, trojanska hästar och hackerattacker. Vad vi också borde diskutera är hur de helt legala mjukvaruföretagen trasslar till det för oss användare.En bedömning jag läser bland alla Googleträffar är att ”Microsoft inte har råd att göra ännu en Windows 8-tabbe”. Inte för att jag tror att Microsoft går i konkurs, men lek med tanken. Vad skulle då hända med alla världens Windowsdatorer och den programvara som är investerad i dessa? Risken är att regeringarna skulle tvingas sy ihop ett jättelikt räddningspaket till Microsoft liknande det som vissa banker fick under finanskrisen.
Mjukvarujättarna har blivit lika systemviktigt som bankerna. Och vi har låtit det ske utan att ens fundera över saken.
(Visited 15 times, 1 visits today)