Från och med den femte december blir stora företag skyldiga att kartlägga sin energianvändning. Det föreskriver en ny lag (Lag om energikartläggning i stora företag – 2014:266) som trädde i kraft den första juni. Lagen gäller företag med minst 250 anställda och en årsomsättning som överstiger 464 miljoner kronor eller en balansomslutning över 399 miljoner kronor.
Energikartläggningen är med andra ord inte längre frivillig. Energimyndigheten har rätt att utkräva vite vid utebliven rapportering.
Kartläggningen ska ge svar på hur mycket energi som tillförs verksamheten varje år och på vilket sätt den används för att driva verksamheten. Kartläggningen ska även ge förslag på hur företaget kan energieffektivisera för att minska energiförbrukningen.
Nya föreskrifter
För att det ska bli möjligt att följa den nya lagen har Energimyndigheten den 24 november utfärdat lagföreskrifter. Enligt föreskrifterna ser Energimyndigheten företagens energideklaration som en process i tre steg:
Det första steget innebär att företag senast den 5 december 2015 ska ha rapporterat om verksamheten omfattas av lagen och vilka delar av verksamheten som ska energikartläggas. Även stat, kommuner och landsting kan räknas som företag om verksamheten uppfyller kriterierna i definitionen av stora företag.
Som steg två ska företagen rapportera att de har kontrakterat en certifierad energikartläggare och att alla relevanta underlag för att planera och genomföra energikartläggningen har tagits fram. De företag som har ett certifierat energi- eller miljöledningssystem kan genomföra kartläggningen själva om de har personal med rätt kompetens.
I ett tredje steg ska företagen rapportera in själva energikartläggningen till Energimyndigheten.
Energikartläggningen ska ge en representativ bild av företagets totala förbrukning. Syftet är att identifiera effektiviseringsmöjligheter.
Vad som är en representativ bild skiljer sig åt beroende på vilken typ av verksamhet som kartläggs.
Kartläggningen kan omfatta samtliga anläggningar på ett företag inklusive alla system som använder energi till exempel en pannanläggning, en industriprocess, en eller flera produktionslinjer, företagets kontor, fordonspark eller interna transportsystem.
Identifiera sparåtgärder
Hur detaljrik redovisningen måste vara anges däremot inte. Besiktningarna kan hålla olika detaljnivåer. Det viktiga är att man följer kravet att göra en representativ bedömning av den totala energiprestandan och att identifiering och prioritering av besparingsmöjligheter görs.
Deklarerade fastigheter
Det finns redan krav på att göra energideklarationer av fastigheter. En kartläggning enligt Lag om energikartläggning i stora företag är dock bredare i sin kravspecifikation och omfattning. Energikartläggningarna ska inkludera verksamhetsenergi och transporter så enbart en energideklaration är inte tillräckligt för att uppfylla lagen. Energideklarationerna i fastigheter är giltiga i tio år medan Energikartläggning i stora företag ska göras vart fjärde år. Företagen får själva finna samordningsmöjligheter i dessa två deklarationer.